Katasztrófavédelem: Készüljünk fel a Ciara viharciklonra

2020.02.09. 10:10 Módosítva: 2020.02.10. 10:43

Vasárnap délelőtt érte el Nyugat-Európát a Ciara nevű viharciklon, amely a késő esti órákban Magyarország fölé is megérkezik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőre virradó éjjel csak a dunántúli megyékben, hétfőn és kedden azonban már országszerte lehet számítani akár 90 km/órás sebességet is meghaladó, rendkívül erős széllökésekre. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint a Ciara fákat csavarhat ki a földből, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési zavarokat és akadályokat idézhet elő, ezért

fontos, hogy készüljünk fel és tudatosan védekezzünk az erős széllökések ellen:

  • zárjuk be a nyílászárókat,
  • vigyünk be a házba minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat,
  • áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket,
  • készüljünk fel egy esetleges áramszünetre,
  • ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket,
  • valamint ha tehetjük, ne menjünk ki a szabadba.

Ha mégis a szabad ég alatt ér minket a szélvihar, viselkedjünk nyugodtan és körültekintően: keressünk védett, stabil helyet (épületeket és aluljárókat), kerüljük a fákat, védjük a szemünket, az erős széllökések ellen pedig oszlopba vagy kerítésbe kapaszkodjunk. A kisgyerekeket fokozottan védjük a széltől. Hagyjuk el járművünket, mert bentről csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek (például egy fa dőlése).

Ne közelítsük meg se a leszakadt vezetékeket, se az állatokat, mert a viharban viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat. A bajba jutott állatokon a Speciális Állatmentő Egység is tud segíteni, ők a vihar miatt ma ügyeletet tartanak.

Veszélyhelyzet, baleset és viharkárok esetén haladéktalanul hívjuk a mentőegységeket a 112-es telefonszámon!

A Ciara viharciklon esőt zúdított a Brit-szigetekre, Skóciában hárman is megsérültek miatta.

A Ciara a legerősebb vihar a térségben 2013 óta, óránkénti 130 kilométeres széllökések is kísérhetik.

Az Időkép előrejelzése szerint a Ciara ciklon meleg-, majd hidegfrontja hétfőn eléri hazánkat.

szel
Fotó: met.hu

A melegfront felhőzetéből reggel, kora délelőtt lehet elszórtan gyenge eső, majd délután átrobog fölöttünk a hidegfront. Előtte magasra emelkedik a hőmérséklet, nyugaton 15-16, Sopron környékén 17-18 fok is lehet.

A front érkeztével a viharos déli-délnyugati szelet ugyancsak viharos nyugati szél váltja, ezzel együtt többfelé várható eső, zápor.

A front mentén zivatarok is kipattanhatnak, nagyobb eséllyel a Bakonyban és az ország déli felén, de máshol sem zárható ki, hogy megdörrenjen az ég. A zivatarokhoz helyenként jégeső is társulhat. Késő estére a front elhagyja a déli országrészt is.

Az OMSZ hétfőre zivatar miatt Baranya megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést, széllökés miatt pedig az ország nagy részén elsőfokú, öt délnyugati megyében pedig másodfokú figyelmeztetés van érvényben, ami azt jelenti, hogy

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Veszprém és Zala megyében 90 km/órás széllökések is előfordulhatnak.