Hatalmas áradások Angliában, a Ciara félbehajlított egy darut is

000 1OU0QT
2020.02.09. 16:11 Módosítva: 2020.02.09. 20:29
  • Ciara nevű viharciklon hatalmas áradásokat okozott az Egyesült Királyságban, sok helyen fennakadások vannak a tömegközlekedésben is, írja a BBC.
  • Több mint 137 ezer háztartásban elment az áram éjszaka, de vasárnap napközben a szolgáltatók szerint 99 ezerben visszakapcsolták. 
  • A brüsszeli reptéren hatvan járatot töröltek.
  • Hollandiában lemondták a vasárnapi focimeccseket, és a KLM holland légitársaság számos járatot törölt, amelyek az amszterdami Schipol repülőtérről indultak, vagy oda érkeztek volna.
  • Németország több régiójában leállították a távolsági vonatközlekedést.

A Ciara a legerősebb vihar a térségben 2013 óta, óránkénti 130 kilométeres széllökések is kísérhetik. 

Az Egyesült Királyságban, Észak-Yorkshire egy részén figyelmeztetést adtak ki, miszerint a vihar akár az életre is veszélyes lehet.

Több kompjáratot és repülőjáratot is töröltek. A szélvihar ugyanis nagy erővel dobálta a gépeket, amikor a Heathrow reptéren próbáltak leszállni. De ugyanez a helyzet Belfastban és Gatwickben is. 

A nagy széllökések fákat csavartak ki, volt, amelyik síneken landolt, így akadályozva a vonatközlekedést, más helyeken az áradások öntöttél el a síneket és utakat teljes szélességükben. Blackpool városában

a sofőrt kellett kimenteni a félig elárasztott autóból. 

Perth városában egy épület tetőszerkezete omlott össze, de az ott működő pubban nem sérült meg senki. 

London külvárosában a szél szabályosan félbehajlított egy darut. 

Az extrém időjárási körülmények miatt a Manchester City-West Ham United angol bajnokit sem rendezik meg vasárnap. Az MTI azt írja, hogy a 15 órakor kezdődő Sheffield United-Bournemouth meccs megtartása is kérdéses, mivel Sheffield mindössze 65 kilométerre található Manchestertől.

II. Erzsébet királynő biztonsági okokból nem vett részt a vasárnapi misén Sandringhamben.

Hétfőre Skóciára és Észak-Írországra figyelmeztetést adtak ki havazás és széllökések miatt.

Belgiumban is töröltek járatokat. 

A brüsszeli reptéren hatvan járatot töröltek vasárnap, írja az MTI. A repülőtér szóvivője szerint további járatok törlése és késések várhatóak. Belgiumban várhatóan huszonnégy órán át tombol majd a vihar. 

A repülőtér kezdetben még csak a "késések lehetőségével" számolt, a járatok törléséről a légitársaságok később hozták meg a döntést.

Hollandiában lemondták a vasárnapi focimeccseket, és a KLM holland légitársaság számos járatot törölt, amelyek az amszterdami Schipol repülőtérről indultak, vagy oda érkeztek volna.

Németország több régiójában leállították a távolsági vonatközlekedést.

A Ciara  meleg-, majd hidegfrontja hétfőn eléri Magyarországot is az Időkép előrejelzése szerint. 

(Borítókép: Oli Scarff / AFP)  • Tippek
  • Hírek