A Berzsenyi tanárai is tiltakoznak az új NAT ellen

2020.02.16. 12:18 Módosítva: 2020.02.16. 12:19

Újabb gimnázium tantestülete állt ki nyilvánosan a Nemzeti Alaptanterv tervezett módosítása ellen. Az állásfoglalást a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tanára, Simon Anna posztolta az Iskola a határon Facebook-csoportba, amelyet a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium magyar nyelv és irodalom munkaközösségének tagjai hozták létre azzal a céllal, hogy tiltakozzanak az új Nemzeti Alaptanterv bevezetése ellen.

A posztban az áll: 

Mi, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tantestületének tanárai tiltakozunk a NAT kidolgozási módja, korszerűtlen tartalma és bevezetésének a tanév beosztását és az iskolák működését semmibe vevő ütemezése ellen. Csatlakozunk az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tantestületének véleményéhez és a testületi tiltakozásokat elindító Pécsi Janus Pannonius Gimnázium nyílt levelének aláíróihoz.

Berzsenyi Dániel Gimnázium épülete a budapesti Kárpát utcában
Berzsenyi Dániel Gimnázium épülete a budapesti Kárpát utcában
Fotó: Google Street View

Az állásfoglalást a tanárok névsora követi. Mint arról az Indexen is beszámoltunk, a kalandos előéletű új NAT széleskörű felháborodást váltott ki a középiskolai tanárok körében, és az állami egyetemek tanszékei is visszavonatnák. Különösen a magyar irodalom tananyagban eszközölt változások verték ki a biztosítékot, mert a kötelező olvasmányok közül kikerült több olyan mű, amelyeknek a tanárok nagy része szerint továbbra is lenne helye az anyagban, a helyükre pedig vitatott jelentőségű illetve nyilas-szimpatizánsként számon tartott szerzők művei kerültek. Az új NAT-ról itt írtunk részletesebben.   • Hírek
  • Lakáshitel