A Kúria soron kívül bírálja el a gyöngyöspatai ügy felülvizsgálati kérelmét

2020.02.17. 18:31 Módosítva: 2020.02.17. 20:03

A Kúria soron kívül, várhatóan áprilisban bírálja el a gyöngyöspatai önkormányzattal szemben indított személyiségi jogi pert – írja az MTI a legfelsőbb bírói fórum közleményére hivatkozva.

Bár a nagy port kavart ügyben korábban már jogerős ítélet született, az ellen még tavaly felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be. A soron kívüli elbírálást a Kúria elnöke rendelte el a felperes és az alperes kérelmére. A nyilvános tárgyalás várhatóan április közepén lesz, de a időpontja még nem nyilvános.

Az ügy előzménye, hogy a Debreceni Ítélőtábla (miután egy másik perben jogerős ítéletben mondták ki az etnikai alapú szegregáció megtörténtét), szeptemberben jogerősen úgy döntött, hogy a gyöngyöspatai általános iskolában az elkülönített oktatás gyakorlata sértette a felperes (roma) diákok jogait, akiknek ezért (évenkénti és személyenkénti bontásban) összesen közel százmillió forint kártérítést kell fizetni.

Ahogy arról az Index is beszámolt, Horváth László az ügyre reagálva korábban arról posztolt, hogy az ítéletet a Kúria is jóváhagyta, jóllehet, akkor még a tárgyalást sem tűzte ki a Kúria.