A dunaújvárosi Lúdas Matyik háromszor győztek a fideszes Döbrögik ellen

DSC 4186
2020.02.17. 17:45 Módosítva: 2020.02.17. 22:58

Orbán Viktor a vár aljában tartott évértékelőt, a dunaújvárosiak és a környékbeliek pedig a szavazófülkében. Az ellenzék győzött

– értékelte a vasárnapi időközi választás eredményét Kálló Gergely, az ellenzéki pártok közös jelöltje az Indexnek. 

A Jobbik politikusa nagyarányú győzelmet aratott a függetlenként induló, ám fideszes támogatottságú Molnár Tibor ellen a Fejér megyei 4. választókerületben kiírt időközi választáson. 

KÁLLÓ A SZAVAZATOK 56,29 SZÁZALÉKÁT SZEREZTE MEG, MÍG iváncsai KIHÍVÓJA 37,72 SZÁZALÉKON ÁLLt 98,77 SZÁZALÉKOS FELDOLGOZOTTSÁGNÁL.

Nem volt meg a parázs 

Már napközben látni lehetett, hogy kicsi az érdeklődés, mindvégig jóval alacsonyabb volt a részvételi arány, mint a korábbi választásokon.

Este hétig végül a választásra jogosultak 29,07 százaléka ment el szavazni, míg 2018-ban ugyanez az arány 69,41 százalék volt. 

„Nagyon sajnálom, hogy ilyen alacsony volt a részvétel. Általában az időközi választásokra ez jellemző” – mondta Kálló. Szerinte nem volt meg az az országos parázs, ami ilyenkor szokott lenni, viszont az eredmény egyértelműen azt mutatja, az ellenzék üzenete átment, az ő szavazóik ugyanis elmentek, és döntöttek. Azt meséli, még vasárnap is 50-60 aktivistájuk járta a körzetet, és kopogtatással, szórólapozással próbálták rábírni az embereket, hogy menjenek el szavazni.

Iváncsán és Dunaújvárosban sikerült mozgósítani

A legmagasabb részvételi arány Iváncsán és Dunaújvárosban volt, ami nem meglepő a Jobbik politikusa szerint. Az iváncsaiak elmentek támogatni polgármesterüket, Molnár Tibort, míg a dunaújvárosiak beálltak az ellenzék mögé, mint tették azt a tavalyi önkormányzati választáson, amikor a jobbikos Pintér Tamás legyőzte Cserna Gábort, a Fidesz jelöltjét.  

Kerestük Molnár Tibort is, hogy megtudjuk, szerinte mi döntött ellenfele javára vasárnap, de nem kívánt lapunknak nyilatkozni. Facebook-oldalán viszont már reggel gratulált Kálló Gergelynek a győzelemhez.

Köszönöm, hogy velem voltatok az utóbbi egy hónapban, és támogattátok kampányomat! Ez most nem sikerült, de rengeteget tanultam tőletek, amit további munkám során hasznosíthatok

– írta az iváncsai polgármester. – Gratulálok Kálló Gergelynek, és bízom benne, hogy olyan lelkesedéssel dolgozik majd térségünkért, ahogy én szerettem volna.”

Leváltja-e Orbán a régi harcostársát? 

Szerettünk volna beszélni Dorkota Lajossal, a Fidesz választókerületi elnökével is, de cikkünk megjelenéséig nem sikerült elérni. Az eredmény értékelése mellett az ő jövőjéről is kérdeztük volna.

Több helyi forrásunk szerint ugyanis ez lehetett Dorkota utolsó esélye, miután a 2018-as országgyűlési választást és a tavalyi önkormányzati választást is elbukta körzetében a Fidesz. Állítólag már az új választókerületi elnök neve is megvan: Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés elnöke válthatja Dorkotát.

Ezt azonban egyelőre nem erősítették meg az érintett felek, így messze nem lehet készpénznek venni. „Tájékoztatom, hogy a választókerületi elnökök kinevezése, visszahívása nem tartozik a hatáskörömbe, erre vonatkozóan nyilatkozni sem tudok” – írta megkeresésünkre Molnár Krisztián, és a Fidesz sajtóosztályához irányított. Írtunk természetesen nekik is, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak levelünkre. 

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke viszont azt írta kérdésünkre, hogy „sajtókacsákkal nem foglalkozunk”. 

Dorkota régi jó barátja Orbán Viktornak, 1998 és 2013 között országgyűlési képviselő is volt. 2013 óta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, ahol idén jár le hétéves megbízatása. Az állami hivatal elnökét a miniszterelnök nevezi ki. 

Győztek a Lúdas Matyik

Mint azt megírtuk, ez volt az első olyan országgyűlési választás, hogy az összes, frakcióval rendelkező ellenzéki párt beállt egy jelölt mögé. Nem csoda, hogy a nagyarányú ellenzéki győzelem után mindenki sikerként értékelte a hétfői parlamenti ülésen

„Hétvégén időközi országgyűlési választás volt Dunaújvárosban. Hát képviselő társak, mesés volt. Önök, tisztelt fideszes Döbrögik évek óta azt hiszik, hogy bármit megtehetnek ebben az országban. Azt hiszik, hogy következmények nélkül lophatnak, urizálhatnak, fenyegetőzhetnek, nagyképűsködhetnek.

Aztán jöttek a dunaújvárosi Lúdas Matyik, akik háromszor verték önökön ezt vissza

– fogalmazott Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője a napirend előtti felszólalásában, utalva a korábbi választási eredményekre is. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke pedig arról beszélt, hogy Orbán nem mert kiállni a tegnapi „bődületes” dunaújvárosi vereség után.

Papíron nem bukott a Fidesz

„Tegnap az évértékelések napja volt. Orbán Viktor a Várkert Bazárban értékelte a saját teljesítményét, az emberek pedig Dunaújvárosban értékelték Orbán Viktor teljesítményét.

Az eredmény egyértelmű: Orbán Viktor és a Fidesz megbukott, az egyesült ellenzék újra fölényesen győzött

– jelentette ki Szabó. Keresztes László Lóránt, az LMP politikusa szerint pedig szimbolikus, hogy miközben Orbán Viktor vasárnap egy bokszolót idézett egyik kedvenc politikai filozófusaként, a dunaújvárosi választáson kiütéses vereséget szenvedett a Fidesz. 

Nem kell viszont ezt egyértelmű vereségként kommunikálniuk a saját táboruk felé, hiszen Molnár Tibor független jelöltként indult a választáson, nem volt ott a szavazólapon a Fidesz pártlogója.

A kormánypárt sajtóosztálya korábban azt írta megkeresésünkre, hogy nem költöttek pénzt Molnár kampányára, hanem személyes megkeresésekkel igyekeztek meggyőzni a választópolgárokat.

Helyben viszont többen is arról beszéltek, hogy sok fideszes aktivista érkezett a körzetbe kampányolni, és még az utolsó nap is telefonon igyekeztek meggyőzni szavazóikat Molnár támogatásáról. 

(Borítókép: Kálló Gergely / Fotó: Bődey János / Index)  • Tippek
  • Lakáshitel