Tibor
2 °C
8 °C

Öngyilkossággal fenyegette, ezért segített a bankrablásoknál az ócsai tévés felesége

2020-02-17 14 16 26-Őrizetben a bankrabló - YouTube.png
2020.02.18. 12:31

A vádiratban szereplő 24 millió forintos adósság és – az Index információja szerint – édesapja 2015-ben diagnosztizált rákbetegségének kiadásai miatt döntött úgy, hogy könnyen és gyorsan jut pénzhez az az ócsai férfi, aki először 2016-ban Kőbányán, három évvel később pedig Üllőn és Bugyin rabolt ki egy-egy bankot. Utolsó két akciójánál már felesége is segítette, ezért mindkettőjük ellen fegyveres rablás bűntette miatt emelt vádat az ügyészség. 

A házaspár ügyében kedden tartott előkészítő ülést a Monori Járásbíróság, ahol ha P. Roland beismerte volna bűnösségét, az ügyészség 11 év fegyházbüntetés kiszabását indítványozta volna. Mivel a 35 éves férfi egyik rablás tekintetében sem a vádirattal megegyezően ismerte el a bűnösségét, ezért az ügyben tárgyalást tartanak. 

Védencem mindhárom vádpont kapcsán beismeri a bűnösségét , azonban nem akarja elzárni magát attól, hogy az enyhítő körülményeket feltárja a saját javára, és esetlegesen alátámassza a másodrendű vádlott (aki a felesége – a szerző) később előterjesztett védekezését, amelyet bizonyítás felvételével kell tisztáznia a bíróságnak

− mondta az Indexnek Balla Tamás, a férfi védője.

A feleségnek hétéves fegyházbüntetést ajánlottak, de ő és védője is ragaszkodtak a tárgyaláshoz. Már csak azért is, mert a 33 éves nő azt állítja, hogy

csak azért segített a rablásoknál, mert férje azzal fenyegette, hogy öngyilkos lesz. ő mindvégig – még a rablások alatt is – próbálta lebeszélni párját a támadásokról.

Védője ezért igazságügyi orvosszakértő bevonását indítványozta, döntse el a szakember, hogy ezek a fenyegetések a büntethetőséget kizáró vagy korlátozó okként kezelhetőek-e. 

Hova vezet egy feltúrt út?

A nyomozók az üllői bankrablás után részletesen tanulmányozták a rabló külső jegyeit, a mozgását. Különösen feltűnő volt, hogy a szemüveges, baseballsapkás férfi higgadtan mozgott, ez a nyugodtság pedig ismerős volt a nyomozóknak. Arra jutottak, hogy az üllői bankrabló ugyanaz a férfi, aki 2016-ban egy Erste-fiókot rámolt ki Budapesten. 

Biztonsági kamera képe a rablásról
Biztonsági kamera képe a rablásról
Fotó: Police.hu

A rendőrök az üllői rablás után átnézték a térfigyelő kamerák felvételeit is, és kiszúrtak egy sötét színű SEAT-ot, ami kétszer is elhaladt a helyszínen. Az autó a rablás után néhány perccel előbb behajtott egy, a fiók közelében lévő földútra, majd megint felbukkant a kamera felvételén. 

Megnéztük az utat, és azt tapasztaltuk, hogy a végét közüzemi munkálatok miatt lezárták. A seatos páros tehát nem tudta ezt, ezért tettek egy fölösleges kitérőt arra

mondta még tavaly a Zsaru magazinnak Király Richárd alezredes, bűnügyi osztályvezető.

A rendőrök ezért is gondolták azt, hogy a pár nem üllői. Mivel a nyomozók csak az autó színét, típusát és a rendszám töredékét ismerték, ezért először az országos adatbázisban kutattak a kocsi után. Kiderült, hogy az országban összesen 140 sötétkék vagy fekete SEAT Cordoba van forgalomban abból az évjáratból, amit kerestek. Pest megyében pedig csak egy ócsai, hatvan év körüli férfi volt bejegyezve tulajdonosként, aki büntetlen előéletű volt, állással, lakással, családdal, tisztes megélhetést jelentő anyagi háttérrel rendelkezett.

Mintapolgár 24 milliós adóssággal

Javában folyt a nyomozás, amikor tavaly július 1-jén egy maszkos férfi zárás előtt kirabolt egy takarékszövetkezetet Bugyin. Ugyanaz a ruha, álca, ugyanaz a forgatókönyv, ugyanaz a pisztoly és ugyanaz a nyugodt mozgáskoordináció látszott a felvételeken, mint az üllői esetnél, a rendőrök szerint nem volt kérdés az egyezés. Újra elővették az ócsai Seat tulajdonosát, és feltérképezték a rokonságát is. Veje testalkata épp megfelelt az Üllőn és Bugyin is rabló férfi paramétereinek, de a 35 éves ócsai férfiről semmi terhelőt nem találtak a nyomozók. „Egy szabálysértési eljárás sem volt a kontóján, szinte mintapolgár hatását keltette” – mondta az alezredes.

P. Roland átvilágításakor viszont kiderült, hogy három éve 24 milliós adósságba keveredett.

A pár a bugyi rablás után alig egy órával egy dunakeszi autókereskedésben jelent meg, ahol készpénzért egy Alfa Romeót vettek. Az értékesítők kikérdezése után a rendőröknek már elég bizonyítékuk volt ahhoz, hogy a pár elfogására akciót szervezzenek. A 33 éves nőt és férjét pedig 2019. július 2-án éjjel otthonukban fogták el a TEK kommandósai. 

Ildikó, a sofőr

A nyomozást nehezítette, hogy a házaspár a bankrablások ellenére teljesen átlagos életet élt, H. Ildikó és férje is ugyanúgy bejártak dolgozni. Az már a nyomozás alatt nyilvánvaló volt, hogy a férfit valaki segíti a rablásoknál. A rendőrök szerint a feleség feladata volt a helyszínek előzetes terepszemléje és a rablások után ő várta a férjét a kocsival. 

A nyomozás alatt az is kiderült, hogy P. Roland apósa – SEAT tulajdonosa – viszont semmit sem tudott veje és lánya titkos életéről. Kocsiját jó szándékkal, azért adta kölcsön a fiataloknak, hogy könnyebben eljussanak dolgozni. Az após azt is a rendőröktől tudta meg, hogy feleségét bűnpártolással gyanúsították meg. A 60 éves asszony ugyanis lánya fehérneműi között megtalálta azt a fegyvert, amivel a pár rabolni járt, és a nő ahelyett, hogy szólt volna a rendőrségnek, kidobta azt a szemétbe. Bár az asszony ezt beismerte a rendőröknek, a szemetet addigra összegyűjtötték a településen. Mivel a nő nem tudta megmondani, melyik kukába dobta ki a fegyvert,

a rendőrök három szemeteskocsi rakományát nézették át.

Dömsöd közelében kiborították azokat, és az önkormányzat embereivel vizsgálták át a futballpályányi területen térdmagasságig szétterített szemetet, de a fegyvert nem találták meg.

A pár összesen több mint ötmillió forintot rabolt, lebukásuk után részletes beismerő vallomást tettek. A házaspár büntetőügyét március közepén kezdi tárgyalni a Monori Járásbíróság. 

(Borítókép: PoliceHungary / YouTube)