Rudolf
2 °C
13 °C

Bíróság elé áll Demeter Márta

2020.02.20. 07:44

Jövő pénteken kell megjelennie Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselőnek a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol megkezdődik a hivatali visszaélés miatt ellene indított per - írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet. Az ügyészség indítványában az szerepel, hogy ha Demeter az előkészítő bírósági tárgyaláson beismeri a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, akkor ítéljék kétmillió forintos pénzbüntetésre.

A Központi Nyomozó Főügyészség novemberben emelt vádat Demeter Márta ellen, aki 2018 őszén az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként írásbeli kérdésekkel fordult miniszterekhez, azt tudakolva, hogy miért utaztatták törvénytelenül Orbán Viktor kormányfő lányát a honvédség Airbusával, majd minderről a közösségi oldalán is beszámolt. Az esetről itt írtunk részletesen.

A kormányzat szerint valójában nem a miniszterelnök, hanem egy Orbán vezetéknevű magyar katona és családja tartózkodott a repülőgépen, engedéllyel. 

A Fidesz az eset után feljelentette az LMP-s képviselőt, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult.

Utóbbi megállapította, hogy a Demeter Márta által megtekintett honvédségi iratokban a névazonosságon kívül semmilyen más olyan tény vagy körülmény nem szerepel, amiből arra lehetne következtetni, amire a politikus jutott. A hatóság arra is kitért, hogy a nyilvánosságra került adatok megismeréséhez való jogot számos törvény korlátozza.

Az ügy folyományaként a házelnök javaslatára a parlament felmentette Demeter Mártát bizottsági alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából, miután az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárása során nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg vele kapcsolatban.

Miután Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés  felfüggesztette , az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki, amely során nem tett vallomást.

A képviselő terhére rótt hivatali visszaélés bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. 

A képviselő terhes, valamikor tavasszal szül.