Gyurcsány online konzultációt indít az ellenzéki összefogásról

2020.02.21. 11:48 Módosítva: 2020.02.21. 11:53

Online konzultációt indít Gyurcsány Ferenc az ellenzéki összefogásról. A Demokratikus Koalíció nemrég újraválasztott elnöke egy Facebook-videóban azt mondja: "Az ország kicsivel több mint fele most már arról beszél, hogy hogyan váltsuk le a Fideszt."

Azt már tudjuk, hogy valamilyen módon együtt kell működni mindenkinek, aki a Fidesszel szemben áll. Na de hogyan? Ezt kellene megbeszéljük, mert ez nem a pártok ügye, hanem a közös ügyünk.

A DK elnöke arra biztat mindenkit, hogy mondja el, mit csináljanak ennek érdekében az ellenzéki pártok és mozgalmak.  

Gyurcsány Ferenc február 10-én az az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: ha a 2022-es választásokon az ellenzék győz, ő minden bizonnyal nem lesz tagja az új kormánynak, mert bár sokan szeretik, azt nem akarják, hogy ő vezesse az országot. „Azt a politikust fogjuk megtalálni közösen, aki képes lesz ezt a nagyon bonyolult ellenzéket a Momentumtól a Jobbikig együtt tartani és integrálni, és azt hiszem, hogy találunk ebben nálam jobbat.”

Gyurcsány év elején beszélt arról is, hogy a kormányváltáshoz szerinte egy közös lista, minden választókerületben egy közös képviselőjelölt és egy közös miniszterelnök-jelölt kell. Csakhogy a nemrégiben a Jobbik elnökévé megválasztott Jakab Péter már kijelentette, neki egy Momentum-Jobbik-LMP lista tetszene, a DK és az MSZP pedig alkothatna egy másik listát.

Jakab szerint az nem kérdés, hogy a választási rendszer miatt az ellenzéki pártoknak együtt kell működniük a Fidesz ellen, de olyan konstrukcióra van szükség, amivel a csalódott fideszeseket is meg tudják szólítani. A pártelnök úgy látja, hogy a Gyurcsány és az MSZP által javasolt egy közös lista nem ilyen. Azt is mondta, hogy a kormányváltáshoz nincs szükség a 2010 előtti világra.

A mostani online konzultációtól Gyurcsány vélhetően társadalmi megerősítést remél, hogy az ellenzéki szavazók egy, vagy több listát támogatnának-e inkább.  • Hírek
  • Hírek