Helyre kell állítani a kiirtott nádat Balatonakalin

2020.02.21. 16:05
Egy éve irtották ki a part menti nádat Balatonakalin egy ingatlanfejlesztés területén. Lapunk cikke után hatalmas botrány lett, nyomozás indult. A környezetvédelmi hatóság csak most tudta jogerősen kötelezni a tulajdonos ingatlancéget a helyreállításra, aminek a cég, ígérete szerint neki is lát. Közben újabb furcsa dolgok történtek a parton.

Egy éve írtunk arról, hogy valaki 150 méter hosszan, 8-12 méteres sávban letarolta a kiemelten védett nádast Balatonakali volt kempingjének partján. A területen vízparti villaparkot és hotelt építő ingatlancég tagadja, hogy ők tették volna, a hatóság azonban őket tiltotta el a további mechanikai beavatkozásoktól. A helyiek tiltakoztak, a környezetvédelmi hatóság akcióba lendült, a rendőrség nyomozást indított.

Bár gyorsan megszületett az első fokú határozat a Veszprém megyei Kormányhivatalnál, miszerint a beruházó SSS Group Kft.-t egymillió forintra büntették, és arra kötelezték, hogy telepítse vissza a nádast, a jogerős másodfokú döntésre egy évet kellett várni. A napokban azonban ez is megszületett, és helyben hagyta a korábbi döntést, azaz az ingatlanbefektetőnek rehabilitálnia kell a területet.

Ezt a döntést már máshogy fogadta az SSS Group is. Mint lapunknak küldött közleményükben írják, a cég idei legfontosabb célkitűzése a közel egy kilométeres balatoni partszakasz előtti, állami tulajdonban álló balatoni meder és annak részét képező kiirtott nádas illetve környezetének rehabilitációja.

A cég ugyanakkor fontosnak tartotta közölni, hogy nem mint a természetkárosítás okozóját azonosította őket a kormányhivatal, hanem mint a terület használóját. Ennek értelmében úgy tájékoztattak, hogy a Vízügyi Igazgatóság és a Nemzeti park közreműködésével 2020-ban megkezdik az ingatlanok előtti partrehabilitációt a nádasállomány megóvásával, illetve annak szaporításával.

Minden bizonnyal lesz keret a helyreállításra, mert mint tavaly októberben megírtuk, szépen keltek el sorban, százmilliós áron a nyáron illegálisan nádtalanított part menti telkek Balatonakalin. Cikkünkből az is kiderült, hogy az új tulajdonosok között érdekes nevek bukkantak fel.

A nádirtás ügyében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnügyi Osztálya természetkárosítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. A rendőrség tájékoztatása szerint az eljárás még mindig folyamatban van, a nyomozás érdekében több információt nem adnak. 

A történet itt majdnem hogy happy enddel végződhetne. Csakhogy a napokban érdekes olvasói levelet kaptunk Balatonakaliból. A település éber polgárai ismét valami gyanúsat fotóztak a parton. Mint írták:

Újabb tevékenységet fotóztunk le ugyanott, 19-én és 20-án. A vízparttól kb 15 m-re hatalmas gödröt ástak, ebbe több tíz tonna aszfalt törmeléket hordtak bele, majd azonnal be is fedték fehér murvával, hogy a nyomokat eltüntessék.

Csak remélni merjük, hogy nem a nádrehabilitáció indult meg ilyen unortodox módon. Hogy ezt tisztázzuk, természetesen megkerestük az SSS Groupot és a balatonakali önkormányzatot is, válaszukkal a cikket frissítjük.

Gyors frissítés az aszfalt-törmelékről: 

Az SSS Group az aszfalt törmelékkel kapcsolatban a következő választ adta: Az érintett terület az egyik vevő tulajdonában és kizárólagos  használatában van, építési jogosultsággal.

Megkérdezték tőle, mi ez, ő pedig azt mondta, hogy egy kivitelező céget bízott meg a villaépítéssel, ami megkezdte a földmunkákat. Az alapok kiásásakor törték fel az útban levő kb 10 négyzetméternyi gyalogos aszfalt járdát, és bontottak le egy régi épületet. A felhalmozott törmelék mellé öntötték le a murvát, a kép ekkor készülhetett. A törmeléket a murva leöntése után felpakolták, és elszállították a hulladéklerakóba.

A kivitelező cég ehhez annyit tett hozzá, hogy semmilyen törmeléket nem ásnak el az épület alá, mert az veszélyeztetné az épület állékonyságát. A törmelékeket lerakóhelyre szállították, amit igazolni is tudnak.  • Tippek
  • Babaváró hitel