Most jött haza Olaszországból? Figyelje magát két hétig, szűrni még értelmetlen

2020.02.24. 11:04

Miután Olaszországban is megjelent és már közel kétszáz fertőzöttet, valamint négy halálos áldozatot követelt a kínai Vuhanból indult koronavírus, hatósági döntésre a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren is szűrik az utasokat – de mi a helyzet azokkal, akik a légi közlekedés helyett az autózást választják? Hiszen 11 diákot, két tanárt és két sofőrt kéthetes karanténba küldtek, miután Milánó közelében volt a szállásuk. 

Egyik olvasónk azt írta, hogy pénteken érkeztek Velencébe, az időközben megszakított karneválra, ahol meglepően kevesen voltak, szombat reggelre viszont már egy gombostűt sem lehetett leejteni. „Estére olyan tömeg lett és úgy elfáradtunk, hogy nem mentünk ki az esti felvonulásra. Reggel ismerősök aggódó üzeneteire ébredtem: haza tudunk-e jönni, minden rendben van-e velünk.”

A hírek láttán azonnal elindultak Magyarországra, közben pedig felhívták a háziorvost, hogy mi a teendőjük: ő azt javasolta, telefonáljanak be a Szent László Kórházba. Itt egy másik, központi telefonszámot adtak nekik a koronavírusos megbetegedésekkel kapcsolatban. 

Fel is hívtuk, nagyon megköszönték, hogy bejelentkeztünk, mint kiderült, sokadik Olaszországból hazatérő turistaként, de a tesztnek semmi értelme a lappangási időszakban, arra pedig ezek után nincs jó válasz, hogy jó ötlet-e bemenni egy 500 fős céghez dolgozni hétfőn.

Bár olvasónk értesítette a munkáltatóját, és lehetőséget biztosítottak számára, hogy otthonról dolgozzon, erre nem mindenkinek van módja, ráadásul nem is ajánlják ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen elérhető, koronavírussal kapcsolatos telefonszámán.

Ott azt mondják, szűrni nincs értelme, mert a tünetek megjelenése előtt nem mutatható ki a vírus jelenléte, így azt javasolják, figyelje magát mindenki 14 napig, aki azt gondolja, olyan helyen járt, ahol megfertőződhetett. Izomfájdalomra, lázra, vagyis influenzaszerű tünetekre érdemes koncentrálni, hiszen eleinte úgysem lehet attól megkülönböztetni a Covid-19-et, aki pedig ilyen tapasztal, beszéljen a háziorvossal, lehetőleg telefon, a továbbiakról majd ő ad tájékoztatást.

Az ingyenes, lakossági tájékoztató vonalon az a mondás, hogy más teendő addig nincs, csak a szokásos, ami influenzajárvány idején: gyakori kézmosás, lehetőleg kerüljük a nagy tömeget, és a beszélgetőpartnereinktől álljunk lehetőleg kb. egy méter távolságra.