Szávay István is távozik a Jobbikból

2020.02.25. 18:36 Módosítva: 2020.02.25. 19:38

A mai napon kiléptem a Jobbik Magyarországért Mozgalomból, amelyet egykoron tizenhárom barátommal együtt alapítottam. Húsz évet hagyok a hátam mögött onnantól kezdve, hogy elsős egyetemistaként 2000 szeptemberében elődszervezetünk, a Jobboldali Ifjúsági Közösség tagjává váltam

– tette közzé a hírt Szávay István jobbikos politikus a Facebook-oldalán kedd este. Hozzátette, döntését nem kívánja a nyilvánosság előtt indokolni, de annyit azért leírt, hogy más párthoz nem csatlakozik, és „a lakájmédiában futtatott Jobbik-szakértő” se lesz.  

Pár napja Bencsik János jelentette be kilépését a pártból. Ő azzal indokolta döntését, hogy morálisan elfogadhatatlannak tartja, hogy Jakab és Gyöngyösi Márton hadjáratot indítottak azok ellen a jobbikosok ellen, akik nem az ő csapatukban játszanak. „Azt a politikai irányvonalat, amely a Jobbikot egy önálló arcél nélküli, jobboldaliságát felvállalni szégyellő párttá teszi, elfogadhatatlannak tartom” – fogalmazott a politikus búcsúvideójában.

„Ahogyan Jakab Péter kongresszusi beszédében elmondta, lesznek olyanok, akik más utat fognak választani. A Jobbik a zászlót viszi tovább, hogy 2022-ben Magyarországot felszabadítsuk az Orbán-rezsim alól” – reagált akkor a párt elnöksége Bencsik bejelentésére. 

Február közepén került az Index birtokába egy hangfelvétel, melyen Jakab Péter Jobbik-elnök beszél jobbikosoknak, feltehetően azon a január 25-i tisztújító kongresszuson, amelyen megválasztották őt. A beszéd egyszerre buzdít párton belüli összetartásra, bizalomra, és ekézi a régi elnökséget, illetve az ahhoz húzó Szávay István-féle kört, amely Jakab szerint mindent megtett, hogy ne ő legyen az elnök. 

Jakab úgy véli, a régiek közül többen nem bíznak benne, és a játékszabályokat is átírták a tisztújítás előtt. „22 bátor harcos titokban a hátamba szúrta a kést” – fogalmazott a frissen megválasztott pártelnök.   • Hírek
  • Megtakarítás