A kormány hivatalos sajtólevelezője ezúttal Gyöngyöspata miatt ragadott laptopot

2020.03.04. 20:08 Módosítva: 2020.03.04. 21:56

Aktivizálta magát a kormány hivatásos sajtólevelezője, Kovács Zoltán. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár rendszeresen olvasói levelekben teszi helyre a Guardiantől a New York Timeson át a BBC-ig azokat a nagy nyugati lapokat, melyek a magyar kormányról kritikusan mernek írni. Kovács ezúttal a Politico európai kiadásának véleménycikkére reagált. A cikk állításait úgy lehet összefoglalni, hogy Orbán a gyöngyöspatai szegregált roma diákok kártérítési ügyének tematizálásával

  • az amúgy is hátrányos helyzetű romákból kreál régi-új ellenséget; a Jobbik kétezres években használt kottájából kölcsönzött módszer anno a romagyilkosságokba torkollott;
  • ez az ügy alkalmat ad arra, hogy a „társadalmi igazságérzet“ nevében a kormány felülbírálja a törvényességet, a bírósági ítéleteket.
  • Mindez csak az egészségügy és az oktatás válságának, a magyarok tömeges elvándorlásának leplezésére szolgál;
  • az európai szélsőjobboldal megerősödése miatt különösen félelmetes tendencia megállítására a Nyílt Társadalomért Alapítvány igazgatójaként tevékenykedő szerző, Željko Jovanović az uniós szerveket és a Fidesz sorsán már egy éve vajúdó Európai Néppártot szólítja fel.

Kovács válaszában tagadja azt, hogy az ügynek köze lenne az igazságszolgáltatással kapcsolatos kormányzati tervekhez, de elismeri, hogy az ítélet „sokak igazságérzetét sérti Magyarországon”. Felhívja a figyelmet arra, hogy maga az ügy 2003-ban, a szociálliberális koalíció alatt keletkezett, és a megítélt százmilliós kártérítés olyan „csillagászati összeg, mely csődbe vitte volna az önkormányzatot”. Az államtitkár leszögezi, hogy

a szegregáció minden formája rossz, és mi küzdünk ellene. De Gyöngyöspata esete bonyolultabb ennél a képletnél.

Elsősorban azért, mert a kártérítést elnyerő tanulók nem teljesítették iskolai kötelezettségeiket, rengeteget hiányoztak, és mindössze 16-an fejezték be a középiskolát (Kovács nem feszegeti, hogy ebben mekkora szerepe volt a szegregációnak).

Kovács azt is felemlegeti, hogy Jovanović „a magyar kormány hangos bírálójának” számító Soros György által finanszírozott Nyílt Társadalom Alapítványokhoz (OSF) tartozó Roma Kezdeményezések Iroda igazgatója, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány „aktivista jogászai” az érintett családok akarata ellenére folytatták az eljárást. A csoport Kovács szerint láthatólag nem sok érdeklődést mutat a gyöngyöspatai emberek vagy gyerekeik oktatása iránt.

Külföldi finanszírozású jogi aktivizmusuk csak megosztottságot eredményezett, nem pedig nagyobb igazságosságot.

A történteket ebben a cikkben rekonstruáltuk, az Orbán-kormány legújabb gyűlöletkampányának előzményeiről és politikai aspektusairól pedig itt olvashat.