Az alagútból a felszínre vinnék a 2-es villamost a Lánchídnál

DBZOL20191204014
2020.03.04. 07:47

Habár Karácsony Gergely próbált pénzt szerezni a kormánytól, nem járt sikerrel, ezért nincs elég rendelkezésre álló keret a Lánchíd felújítása mellett a Váralagút és kapcsolódó területei, a Clark Ádám tér és a Széchenyi tér, valamint a 2-es villamos pesti hídfő alatt átvezető alagútjának rekonstrukciójára, így a főváros költségcsökkentésbe fogott. A Népszava azt írja, előbb a Váralagút rekonstrukcióját törölték, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) legutóbbi ülésén pedig felmerült a pesti hídfő alatti villamosátjáró megszüntetése.

Helyette a 2-es villamos pályáját a Kossuth térnél alkalmazott módon felvinnék a Széchenyi István térre, ez ugyanis állítólag sokkal olcsóbb lenne, mint az alagút felújítása, ami kb. 8-10 milliárd forintot vinne el a költségvetésből. Balogh Samu, Karácsony Gergely főpolgármester kabinetfőnöke a lapnak megerősítette, hogy az FKT ülésén tárgyaltak a 2-es villamos felszíni elvezetéséről. Egyelőre csak arról született döntés, hogy megvizsgálják az elképzelést, ha pedig kivitelezhetőnek tűnik és valóban tudnak vele spórolni, akkor Balogh szerint ez támogatható lesz, hiszen „illeszkedik a forgalomcsillapított, gyalogosbarát városvízióba, amit a városvezetés követ”.

A lap úgy tudja, az első elképzelések szerint a vágányok az Eötvös tér után kanyarodnának fel a Belügyminisztérium elé, majd a Gresham-palota és a luxusirodaház előtt haladnának el, végül a Magyar Tudományos Akadémia tömbje felé vennék az irányt, csatlakozva a korábbi pályához. A mostani alagutat betemetnék vagy átengednék a gyalogosoknak. Felvetődik a kérdés, hogy mennyire szerencsés, ha a villamospálya keresztezi a Lánchídról lehajtó autókat, hiszen a haladás arrafelé így sem gyors. Persze ha a Lánchíd gyalogosátkelővé válik, ez nem okoz gondot. Az átalakítás egyelőre nem érintené a közúti alagutat, de később, amikor a rakpartokat sétálóvá alakítanák, az is megszűnhetne, írják.

A kormány eredetileg 7 milliárd forintot adott a rekonstrukcióra, de a támogatást csökkentették, mert elmaradt a Lánchíd járdaszélesítése. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Tarlós István akkori főpolgármester nem sokkal ezután bejelentette, hogy a pénzt a híd körüli közterekre költenék. Egy szeptemberi kormányhatározatba a Clark Ádám tér, a Széchenyi tér és a József Attila utca felújítása mellé be is került a Vigadó tér előtti alsó rakpart feletti terasz kialakítása. A közterek rekonstrukciójára vonatkozó, 236 millió forintos tendert aztán a Főmterv-Korzó Tervezési stúdió nyerte meg. A Népszava azt írja, hogy a Főmtervnek érvényes 237 millió forintos szerződése van a 2-es villamosvonal Lánchíd pesti aluljáró, viadukt, Haller utcai deltavágány szakaszainak tervezésére, a Korzó pedig megnyerte a pesti Duna-part rendezésére öt évvel ezelőtt kiírt Rak-Park pályázatot.

(Borítókép:  Balogh Zoltán / MTI)