Márki-Zay és Karácsony a legnépszerűbb ellenzéki politikusok

2020.03.12. 08:22

Felmérte a Medián Közvélemény- és Piackutató intézet, hogy kik a legnépszerűbb politikusok Magyarországon, és a február 7-13 között végzett kutatásból az derült ki, hogy Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök még mindig vezeti a listát. Utánuk Varga Mihály és Szijjártó Péter következik, utánuk fértek csak fel a listára az ellenzékiek: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, illetve  Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

A hetedik helyet Pintér Sándor bleügyminiszter, a nyolcadikat Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője szerezte meg, közölte az eredményeket a Hvg.hu.

A Népszava eközben a baloldali Publicus Intézet kutatásáról számol be: ebben a megkérdezettek elégedettségét mérték fel, és azt, hogy elmennének-e szavazni. A lap megbízásából készült kutatásból az derül ki, hogy az elmúlt öt évben folyamatosan nő azoknak a száma, akik „inkább elégedettek” azzal, „ahogy az országban mennek a dolgok”. Ugyanis míg 2015 júliusában a megkérdezettek 31 százaléka gondolta így, ez az arány 2020 februárjára 47 százalékra emelkedett, az „inkább elégedetlenek” aránya pedig 66-ról 49 százalékra csökkent.

A pártok támogatottságát március elején is vizsgálták, és arra jutottak, hogy a Fidesz őrzi a vezető helyét. A februárban végzett kutatás szerint támogatottságuk 29 százalékos volt, a Demokratikus Koalíció tábora 9 százalékos, míg az MSZP-t és a Momentumot 8-8 százalék támogatja. A Jobbik 7 százalékon állt. A biztos szavazók között 38 százalék válaszolta egyértelműen a Fideszt, a DK-ra 12 százalék, az MSZP-re és a Momentumra 10, illetve 9 százalék, a Jobbikra 8 százalék szavazna.

A szavazási kedvet erősnek mérték, a megkérdezettek háromnegyede biztosan, további 13 százaléknyi valószínűleg elmenne voksolni egy most vasárnapi választáson. Különösen igaz ez a Momentum és Fidesz választóira. A kormánypártiak közül 87 százalék, a Momentum támogatói közül pedig 88 százalék menne el mindenképp egy vasárnapi választásra.