Iskolatévé: Az első 5 óra egyben

2020.03.29. 16:01 Módosítva: 2020.03.29. 16:16

A koronavírus járvány miatt a magyar iskolák is távtanulásra tértek át. Ez a helyzet új a tanároknak, új a diákoknak. Ki  kell tapasztalni a lehetőségeket, és mint tudjuk, minden rosszban van valami jó: most felgyorsulhat a magyar oktatás digitális átállása

Ez a kísérletezgetés talán csak azoknak nem jön be igazán, akiknél nagy a tét: májusban vagy valamikor később érettségizniük és felvételizniük kell. Felkértünk ezért három kiváló tanárt, hogy matematikából, magyarból és történelemből ők is segítsék a középiskolások felkészülését. Egy hete indult el az Index Iskolatévé Repárszky Ildikóval és Kovács Péterrel, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanáraival, valamint Csapodi Csabával, az ELTE oktatójával. 

Itt most egyben megtalálja mindenki az első 5 órát, de az előadások folyamatosan kerülnek fel a Youtube-ra is. A cikk végén ott lesz a következő hét órarendje.  Mindenkinek jó felkészülést kívánunk. 

Ezek az órák nemcsak az érettségizőknek hasznosak, 9-12. évfolyamig bárki megnézheti őket. Titokban még a szülők is belekukkanthatnak, ha szeretnék behozni a lemaradásaikat. 

Magyar: A leggyakoribb hibák az esszéírásnál és a szövegalkotásnál

Kovács Péter azt magyarázta el, hogyan lehet jó szöveget írni az írásbeli vizsgán. Ez az érettségi kulcsfontosságú része: sok pont jár érte és sokat lehet veszíteni.

Szövegalkotás, esszéírás. Mik a leggyakoribb hibák? - Iskolatévé, érettségi felkészítő: magyar 1/10

  

Matematika: Érthetően a kombinatorikáról 

Binominális együtthatók és a témakör követelményei: ha ezekről úgy érzed, keveset tudsz, akkor most érthetően elmagyarázzuk! Ha pedig úgy érzed, mindent tudsz, hidd el, tudunk újat mondani neked is! Az első matematikaóra Csapodi Csabával. 

Kombinatorika – Iskolatévé, érettségi felkészítő: matematika 1/10

Történelem: A Szovjetunió összeomlása

Repárszky Ildikó a budapesti  Fazekas Mihály Gimnázium vezető tanára a hidegháború végéről, a keleti blokk széteséséről tartott órát. Kubai rakétaválság, fegyverkezési verseny, csillagháborús tervek, a Szovjetunió afganisztáni kudarcai. Ezekre általában már alig jut idő az év végi hajrában, az érettségin viszont fontos témakörök.

Miért lett vége a hidegháborúnak? - Iskolatévé, érettségi felkészítő: történelem 1/10

Magyar: Hogyan elemezzünk egy ismeretlen verset?

Volt már olyan, hogy egy ismeretlen szöveg előtt álltatok, és fogalmatok sem volt, hogyan kezdjetek neki az elemzésének? Nem kell megijedni, Kovács Péter hasznos tippeket ad.  

Hogyan elemezzünk egy verset, amit nem ismertünk? - Iskolatévé, érettségi felkészítő: magyar 2/10

Matematika: Valószínűségszámítás, mintavétel

Visszatevéses és a visszatevés nélküli mintavétel. Binomiális eloszlás. Riasztó kifejezések a szülők többségének, akik már régen tanultak matematikát, ha tanultak egyáltalán ilyet. Az érettségizők azonban nem ijednek meg ettől, és Csapodi Csaba sem, hogy elmagyarázza a lényeget.

Valószínűségszámítás: a mintavétel - Iskolatévé, érettségi felkészítő: matek 2/10

Aki a jövő héten is szeretne velünk tanulni, annak itt az órarend. Minden nap 13 órakor kerülnek fel az új előadások az Indexre.    • Hírek
  • Hitelkártya