240 magyart hoznak haza Észak-Amerikából

2020.04.02. 16:57

Csütörtökön 240, a koronavírus-járvány miatt Észak-Amerikában rekedt magyart hoznak haza - közölte Szijjártó Péter külügyminiszter az MTI-vel. Hozzátette, hogy a világjárvány miatt sok akadály nehezíti az emberek életét szerte a világban, ilyenek az utazási korlátozások is, amelyeket az államok a saját légtereikre is bevezettek. A polgári légi közlekedés lehetőségei teljesen beszűkültek, a világ sok országa nem indít és nem fogad menetrend szerinti járatokat.

Ennek következtében több ezer magyar rekedt külföldön, közülük már több mint hatezret haza tudtak hozni. Ezt "Magyarország modern kori története legnagyobb hazatérési akciójának" nevezte a miniszter.

Több száz magyar rekedt az Egyesült Államokban és Kanadában is. Értük külön repülőgépeket küldtek, hiszen más módon nem lett volna lehetséges a hazajutásuk - mondta Szijjártó Péter. Csütörtökön 240 magyart és huszonnyolc külföldit (tizenhét szlovákot, tíz szlovént, valamint egy horvátot) szállítanak haza négy amerikai és egy kanadai városból: New Yorkból, Chicagóból, Miamiból, Los Angelesből, továbbá Torontóból. 

Még mindig van világszerte mintegy kétezer olyan magyar, aki szeretne hazatérni, de egyelőre nem tud. Az ő hazaszállításukon dolgoznak, a lehetőségek azonban egyre szűkülnek - mondta a miniszter.

Arról, hogy hogy áll jelenleg a járvány a világ országaiban,  itt írtunk bővebben>>>