Vádat emelt az ügyészség Varju Lászlóval szemben

2020.04.02. 15:27

A Központi Nyomozó Főügyészség választás rendje elleni bűntett és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Varju László országgyűlési képviselővel szemben a Fővárosi Törvényszéken, közölte a vádhatóság.

Mint ismert, Varju László DK-s országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés 2019. november 4-én felfüggesztette. Az ügyészség ezt követően Varjut gyanúsítottként hallgatta ki, amely során tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését. 

A beszerzett bizonyítékok alapján azonban az ügyészség választás rendje elleni bűntett, súlyos testi sértés bűntette és garázdaság vétsége miatt

a Fővárosi Törvényszéken vádat emelt Varju László országgyűlési képviselővel szemben.

Többször beszámoltunk arról, hogy két ügyben – választás rendje elleni bűntett, valamint garázdaság vétsége és súlyos testi sértés bűntette miatt – hallgatta ki gyanúsítottként a Központi Nyomozó Főügyészség Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjét év elején. Január 27-én összellenzéki sajtótájékoztatót tartottak, miután Varju Lászlót rabosították; „Orbán ügyészsége rabosítani akarja a teljes ellenzéket – Nem hagyjuk, hogy Varju László koncepciós per áldozatává váljon!” címmel. Varjutól végül ujjlenyomatot vettek, lefotózták, de nem vették őrizetbe.

Az ügynek két előzménye van. Az egyik szerint Varjut azzal gyanúsítják, hogy 2018 februárjában az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként egy független jelöltnek anyagi juttatást ígért, hogy lépjen vissza a javára.

A másik pedig az MTVA-székházban történtek, azaz az, hogy 2018 decemberében több országgyűlési képviselő bement az MTVA székházába, ahol öt pontból álló követelést akartak a köztelevízió adásában beolvastatni. A biztonságiak azonban útjukat állták, amiből többször dulakodás alakult ki, a képviselőt azzal vádolják, rászorított egy vádlira, illetve egy biztonsági lábát kihúzta, aki így elesett.

Lapunk küzdősportos szakértője ebben a cikkben elemezte ki a konfliktust, és foglalta össze úgy: „Megeszem a fekete övemet, ha Varju László képes volt komoly sérüléseket okozni”.

Az országgyűlési képviselő mentelmi jogát végül – Polt Péter legfőbb ügyész indítványára – az Országgyűlés mindkét ügyben felfüggesztette. Varju László január elején vallomást tett, érdemi védekezést terjesztett elő, és védőjével együtt panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Gyurcsány Ferenc és a DK úgy reagált a vádemelés hírére: "az Orbán-rezsim a vírus leple alatt szigorítja a büntető eljárás szabályait, majd megvádolja az ellenzék egyik legkeményebb és legállhatatosabb politikusát. A hatalmi tébolyba beletekeredő diktátor, ahelyett, hogy védőfelszerelésről, maszkról gondolkodna minden magyar számára, ahelyett, hogy mentené a munkahelyeket, kirakatpert gyárt, hamis, hazug vádakkal illetve a Fideszt Újpesten legyőző képviselőt. Minket azonban nem lehet megfélemlíteni, a Demokratikus Koalíció kiáll Varju László mellett."