Vitézy elmondta a BKK-nak, mit kéne tenni a menetrenddel

2020.04.02. 16:10
Bár Karácsony Gergely reggel személyesen is tesztelte a ritkább menetrend szerint közlekedő buszokat, és maga se volt elégedett azzal, amit látott, a fővárosban ellenzékben levő Fidesz is belendült, sallert és kokikat osztva a főpolgármesternek. Vitézy Dávid volt BKK-vezér javaslatcsomagot állított össze a mostani BKK-vezetésnek.

Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár csütörtökön a Twitteren kérte fel Vitézy Dávidot, a Budapesti Fejlesztési Központ igazgatóját, a BKK volt vezetőjét, hogy segítsen a fővárosnak és azonnal dolgozzon ki intézkedési tervet a buszokon látható zsúfoltság megszüntetésére. A BKK járatain ugyanis a szerdán bevezetett hétvégi, ritkább menetrend miatt Fürjes szerint továbbra is sok helyen "centikre álltak egymástól az utasok reggel, felgyorsulhat a járvány".

Vitézy pár óra alatt összerakta és elküldte a BKK-nak a javaslatcsomagját, aminek ezek a főbb pontjai:

  • Rendkívüli, a kijárási korlátozások idején kialakult utazási szokásokhoz igazodó, az egészségügyben, kiskereskedelemben, ipari üzemekben, logisztikában, rendfenntartásban, házhozszállításban, közszolgáltatások működésében dolgozók igényeit kiszolgáló új rendkívüli menetrend bevezetése javasolt haladéktalanul.
  • Az új menetrendet az elmúlt két napban kritikus hajnali műszakváltások és a reggeli csúcsidőszak idején a munkanapi tanszüneti járatsűrűség szerint javasolja elkészíteni, sűrítve minden fontos járatot és ezáltal újra beindítva a csak munkanapi járatokat, így többek között az Újhegyi lakótelepet kiszolgáló 85E, a nagytétényi 101B, a Bajcsy-kórházat Rákosmentével összekötő 195-ös, a pestimrei 282E és 284E, a kőbányai gyárakat kiszolgáló 217E járatokat. Az M3-as metrópótló munkanapi tanszüneti közlekedési rendje is helyreállítandó. Napközben és este lehet továbbra is a szombati járatsűrűségre épülő a rendkívüli menetrend.
  • Az amúgy csak hétvégén közlekedő járatok, mint a City-troli járatása vagy a 212-es busz Normafáig hosszabbítása felesleges munkanapokon.
  • Minden járműtípusra irányadó maximális utasszámokat kell közzétenni, melyek az eddigi négyzetméterenkénti 4 fő helyett a két négyzetméterenként 1 fő elvén készülnek és minden második ülés szabadon hagyásával számolnak. Az utasok figyelmét erre felhívó jelzések kihelyezése is javasolt, melyre számos nemzetközi példa van. Ez alapján néhány járaton szükséges lehet a szóló helyett csuklós buszok közlekedtetésére.
  • Az utasok számára online bejelentő oldalt javasolt létrehozni, ahol jelezhetik, ha nem érzik magukat biztonságban bármely járat zsúfoltsága miatt - látszik a kommentekből, hogy a jelen helyzetben is munkába járó utasok igénylik ezt az odafigyelést.
  • Az automatikus utasszámláló berendezések és a járművezetők részéről folyamatos adatgyűjtés szükséges, és az utasoktól beérkező jelzésekkel együtt ezt elemezni kell, a FUTÁR segítségével azonnali beavatkozásokkal, ott, ahol a fenti menetrendi változtatások után is esetleg átlépné a határértékeket a járatok kihasználtsága. Az utasforgalom alakulásának folyamatos nyomonkövetése elengedhetetlen, hisz nem tudhatjuk, a járványhelyzet változásával, a kijárási korlátozásokhoz igazodó új szokásokkal pontosan miként változik az igénybevétel a következő időszakban - még akkor is, ha aki csak teheti, betartja a szabályokat és otthon marad.

A budapesti közösségi közlekedésben kialakult elfogadhatatlan, az utasok egészségét közvetlenül fenyegető veszély miatt ismét kezdeményeztem a BKK igazgatóságának haladéktalan összehívását

írta közösségi oldalán Wintermantel Zsolt, volt fideszes újpesti polgármester, a BKK igazgatósági tagja. Wintermantel szerint a főpolgármester gyakorolja a BKK tulajdonosi jogait és ő felel a város működéséért, így feltétlenül szükséges, hogy részt vegyen az ülésen. és mondja el, hogy a Fővárosi Operatív törzsben hogyan alakulhatott ki ez, a járvány terjedését nemhogy gátló, hanem felgyorsító álláspont.

Mint arról beszámoltunk, Karácsony Gergely ma reggel a tömegközlekedési járatokon kezdett, és bár szerdához képest javult a helyzet, nem volt megelégedve azzal, amit látott.

A BKK reggel a közösségi oldalán tette közzé, hogy 16 vonalon módosult a menetrend, de továbbra is figyelik a forgalmat. A bejegyzésben arra kérik az utasokat, hogy jelezzék, ha valahol komoly zsúfoltságot tapasztalnak. Az utasok pedig 3 óra alatt több mint 400 hozzászólásban sorolták az észrevételeiket.

Mint megírtuk, a BKK szerdától a járművek nagyon alacsony kihasználtsága miatt szombati menetrend szerint közlekedteti járatait. A húzás azonban sok utast megszívatott, lévén, hogy a hétvégi menetrendet pont nem a munkába járóknak találták ki, szerdán pedig mindenki inkább a munkahelyére igyekezett, nem pedig napközbeni szabadidős tevékenységre. A lépést ennek köszönhetően már szerdán alaposan megkritizálta Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ igazgatója, és Fürjes Balázs államtitkár is.