Bonifác
10 °C
17 °C

Karanténban volt az orvos, az asszisztense és a polgármester is Magyarország leghidegebb falujában

D KOM20130211001
2020.04.03. 13:26

Az ország hidegrekord-csúcstartó falujában karanténban volt a polgármester, a háziorvos és annak asszisztense is, de pénteken mindegyikük esetében megszűnt a „járványügyi megfigyelés” – tudta meg az Index a zabari polgármestertől.

Ferencz Nándor Lajost, a 450 lakosú, Nógrád megyei falu polgármesterét azok után kerestük meg, hogy a Blikk.hu azt írta: több zabari, köztük a település „polgármestere, a háziorvos és a nővérke is” hatósági házi karanténban van.

Ferencz azonban arról tájékoztatta az Indexet, hogy a település helyettes háziorvosát és annak asszisztensét is járványügyi megfigyelés alá helyezte két hete a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya. Kiderült ugyanis, hogy ők március 18-án a munkájuk során „magas kockázatú expozíciónak voltak kitéve”.  

A polgármester maga viszont nem hatósági, hanem önkéntes házi karanténban volt, mivel az érintett asszisztens az ő felesége.

Az orvoson és az asszisztensen azóta elvégezték a szükséges teszteket, és mivel az eredmény minden esetben negatív volt, a Népegészségügyi Főosztály pénteken mindkettejüknél megszüntette a járványügyi megfigyelést.

A karantén ellenére a faluban az elmúlt két héten is zökkenőmentes volt a betegellátás és a gyógyszerfelírás, ugyanis a háziorvos és az asszisztens 0-24 órás telefonos ügyeletet tartott fenn, állítja Ferencz.

A polgármester úgy tudja, hogy a faluban egyelőre nincs igazolt koronavírus-fertőzött, a hatósági házi karantént azért rendelték el az orvosnál és az asszisztensnél, mert olyan fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba, aki Budapestről érkezett a Zabarba, és azóta már távozott is.

(Borítókép: Helységnévtábla Zabar határában 2013. február 11-én. Fotó: Komka Péter / MTI)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!