Operatív törzs: 15 órakor bezárnak a dohányboltok

Screen Shot 2020-04-10 at 10.01.16 (2).png
2020.04.10. 10:12

Eddig nem látott mértékben, egy nap alatt 210 fővel emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon – erősítette meg pénteki tájékoztatóján az operatív törzs. Péntekre újabb 11 ember vesztette életét, a halálos áldozatok száma ezzel már 77.

A korábbi kormányzati tájékoztatás szerint tudható, hogy a járvány újabb 11 áldozatából mindenki idős és krónikus beteg volt. A legfiatalabb közülük 58 éves volt, és többek között daganatos betegségekkel is küzdött, a további tíz áldozatból heten hetven év fölöttiek voltak.

Kiemelt gócpontot jelent a fővárosi Pesti úti idősek otthona. Orbán Viktor péntek reggel, a Kossuth rádiónak interjú formátumban adott beszédében az ellenzék felelősségét emelte ki az itteni fertőzések kapcsán, mondván, ennek az intézménynek a működtetésére „sem képesek”, miközben a járvány idején is „az jár a fejükben, hogyan gyengíthetnék a kormányt, és kerülhetnének újra hatalomra”. 

 • Hogy áll a járvány a Pesti úti gócponton kívül?
 • Ellenőrizheti a rendőr, miért vagyunk közterületen?
 • Az Indexnek milyen kérdései maradtak válasz nélkül?

Az idősotthon nélkül is nőtt a fertőzöttek száma

„Ha az idősek otthonában megbetegedetteket levonjuk, akkor is emelkedő tendencia mutatható ki. Ezért is fontos, hogy továbbra sem lazítsunk a szabályokon, rendkívül fontos a korlátozások betartása” – emlékeztetett az Orbán Viktor által pénteken elmondottakra a tisztifőorvos.

Müller Cecília a korábbi tájékoztatást megerősítette, amely szerint a Pesti úti idősek otthonában eddig 151 igazolt koronavírus-fertőzött van, és 7 elhunyt. Itt a fertőzöttek száma várhatóan még magasabb is lesz, mert a laborvizsgálatok jelenleg is tartanak.

Emellett a Rózsa utcai idősotthonban is hét fertőzöttet tartanak számon. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy továbbra is az idősek és a krónikus betegek fokozottan veszélyeztetettek, de a terjedés lassítása érdekében mindenkinek fontos a korlátozások betartása és a fertőtlenítés biztosítása.

Újságírói kérdések

 • Mielőbb visszavárja az egészségügyi ellátásba a betegségből felépült egészségügyi szakembereket, akik kigyógyultak a koronavírusból – mondta a Magyar Hírlap kérdésére Müller.
 • Fokozott rendőri ellenőrzésekre kell számítani, igaz, most nem a húsvétkor fokozottan ellenőrzött ittas vezetés van fókusztan, hanem a korlátozás betartatása. Ha nem alapos indokkal van valaki közterületen, akkor figyelmeztetésre, pénzbírságra, súlyosabb esetben eljárásra is kell számítani – mondta az RTL Klub és az Origo kérdésére Lakatos Tibor rendőr ezredes.

Lakatos bejelentette: 15 órakor bezárnak a dohányboltok is, miután kikerültek a kivételezett árusítóhelyek köréből, amelyben az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak maradtak.

 • A büntetés-végrehajtási intézetekben nincs fertőzött fogvatartott, és intézkedéseket hoztak a fertőzés bevitelének megakadályozása érdekében, látogatási tilalom van – mondta a Népszava kérdésére Lakatos.
 • A magánúton végzett tesztek nem számítanak bele a hivatalos vizsgálatokba – mondta a 444 kérdésére a tisztifőorvos.
 • A kormányrendelet alapján a polgármesterek is hozhatnak korlátozó intézkedéseket, ezeket a rendőrség kötelezően betartatja, mondta a HVG kérdésére a rendőrezredes.

A kérdéssor ezúttal rövidebb volt, tekintettel arra, hogy Áder János köztársasági elnök 11 órakor beszédet tart.

Ezek a kérdéseink maradtak válasz nélkül

Az Index is beküldte előzetesen a kérdéseit, de egyelőre válasz nélkül maradtak:

 • Pontosan hány idősotthonban van koronavírussal fertőzött lakó Magyarországon? Az ilyen intézményekben azonosított fertőzések és karanténok miatt hány tesztet végeztek és milyen eredménnyel?
 • Miért nem szűrték célzottan az ország idősotthonainak lakóit és dolgozóit? Tervezik ezt a jövőben annak érdekében, hogy az idősotthonok ne alakulhassanak gócpontokká?
 • A Pesti úti idősotthon esetében miért a fővárosnak kellett előteremteni a 200 tesztet?
 • Miért nem végzik el a koronavírus tesztet azokon az idősotthon lakóin, akik más okból kerülnek kórházba majd vissza az idusotthonba?
 • Az országban összesen hány járványkórház lesz? Kérem, számot mondjon!
 • Jelenleg hányan vannak intenzív osztályon, ezek közül hány embernek kritikus az állapota?
 • Meg tudják erősíteni azt az értesülést, hogy a gyöngyösi Bugát Pál Kórház Ápolási osztályának több dolgozója is koronavírusos? Tesztelték az érintettekkel kontaktusba kerülő betegeket, orvosokat?
 • Igaz-e az az értesülés, hogy miután – mint azt Müller Cecília is megerősítette – az Uzsoki kórház kardiológia osztályos főnővére koronavírusra pozitív lett, a közvetlen kollégáit nem tesztelték, és ők továbbra is dolgoznak? Hány emberen végeztek tesztet a főnővér fertőzöttsége nyomán az intézményben?
 • Összesen hány koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozó van jelenleg Magyarországon és közülük mennyi az orvos, illetve az ápoló/egészségügyi szakdolgozó?
 • Érkezett-e a rendőrséghez bejelentés, és indult-e eljárás amiatt, hogy a több mint 200 ezres Facebook-követői közösségében egy vitaminkereskedő olyan kijelentéseket fogalmazott meg, mint hogy „a vírus csak azt fertőzi meg, aki fél tőle”, és hogy „nyugodtan beleülhetne egy kád koronavírusba, akkor sem fertőződne meg”, mert az ő C-vitaminja megvéd a betegségtől? Tervezi-e a rendőrség, hogy fellép ebben az ügyben?
 • A 29 948 magyarországi mintavétel pontosan hány emberen történt meg?
 • A Magyarországra behozott lélegeztetőgépek invazív vagy non invazív gépek? Vannak érvényes magyar tanúsítványok ezekhez a gépekhez? Használatba helyezték már őket? Ha igen, mely betegellátó intézménybe kerültek?
 • Miért nem tesztelik a Kínából érkezett védőfelszereléseket? A tisztifőorvos asszony azt mondta csütörtökön, hogy minden, amint EUC, vagy EC minősítés van, az bejöhet az EU-ba és átesett minőségellenőrzésen. Azonban a finn eset azt mutatja, hogy ez nem így van, a Finnországba érkezett maszkok is CE jelzésűek, amikről kiderült, hogy alkalmatlanok a kórházi használatra. Ezért ismét megkérdezzük: a magyar hatóságok tesztelik-e vagy készen állnak-e tesztelni ezeket a Kínából érkezett maszkokat?


 • Hírek
 • Személyi kölcsön