10 újabb halálos áldozata van a koronavírusnak Magyarországon

02
2020.04.13. 07:43

Újabb 48 igazolt koronavírus-fertőzöttel 1458-ra nőtt a járványban megfertőződöttek száma Magyarországon,közölte hétfő reggel az állami koronavírus-információs honlap. Hétfőre újabb 10 "idős, krónikus beteg" halt meg, ezzel 109-re emelkedett a járvány áldozatainak száma. A vasárnap reggeli 118-hoz képest két újabb gyógyultról számoltak be a hatóságok, így összesen 120-ra nőtt a gyógyultak száma.

A részletes adatokból kiderül, hogy az összes regisztrált fertőzött csaknem fele (48 százaléka, 703 fertőzött) továbbra is budapesti, és Pest megyében is 214 fertőzöttet regisztráltak (ami az összes fertőzött 14,68 százalékát teszi ki). Azonban a főváros térségén kívül Fejér megyében is megugrott a fertőzöttek száma, két hét alatt 12-ről 102-re nőtt.

Az operatív törzs ezúttal is felhívta a figyelmet arra: a beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek, ezért továbbra is fontos, hogy mindenki maradjon otthon, hacsak nem elkerülhetetlenül fontos a lakásának elhagyása.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs tagja a törzs szombati sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy 163 413 ellenőrzést hajtottak végre a hatósági házi karantén miatt, ebből 605 szabálysértési eljárás indult, 84 esetben figyelmeztetést alkalmazta, 503 embert helyszíni bírsággal büntettek.

A kormányfő csütörtökön bejelentette: elrendelik a kijárási korlátozás fenntartását határozatlan időre, valamint kormányrendelettel adnak jogot a polgármestereknek, hogy húsvét idejére saját településeiken további szigorító intézkedésekről döntsenek. Emiatt számos magyarországi város és község – főleg a kiemelt kirándulóhelyek térségében és a fővárosi agglomerációban – lényegében bezárkózott a négynapos húsvéti hétvégére. Szintén a szigorítás része, hogy mostantól 15 órakor bezárnak a trafikok is.

A miniszterelnök pénteki rádióinterjújában arról is beszélt, hogy ha a járvány tetőzik, akár 7500-8000 lélegeztetőgépre is szüksége lehet az országnak, miközben alapból csak 2000 ilyen készülék van. Azt is elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók akár egyötödét megfertőzheti a vírus.

A magyarországi megbetegedésekről folyamatosan frissülő grafikonunkból tájékozódhat:

(Borítókép: Huszti István / Index)