A kormány megszüntetheti a Hungary Helps programot

D  AS20191029001
2020.04.15. 19:36 Módosítva: 2020.04.15. 21:56

Megjelent egy előterjesztés a kormany.hu-n Orbán Viktor nevével, amivel lényegében visszavonnák a Hungary Helps Programot, szúrta ki a HVG. Az előterjesztésben három kormányhatározat visszavonásáról dönthetnek:

  • az egyik a program bevezetéséről és céljairól szól,
  • a másik a Naphegy téri ingatlanról, ahol Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkárság van,
  • a harmadik pedig a Hungary Helps Ügynökség Nonprofit Zártkörűen működő Részvénytársaság létrehozásáról rendelkezett.

A Hungary Helps program 2016-ban 3 millió eurós, körülbelül 930 millió forintos költségvetéssel indult. 2016 óta a magyar kormány

2019 áprilisáig több mint 8 milliárd forintot fordítottak a programra,

elsősorban a Közel-Keleten. A 24.hu által készített részletes bontás alapján tudjuk, hogy ebből a pénzből

  • 3,167 milliárd forintot Szíriába,
  • 2,034 milliárdot Irakba,
  • 1,08 milliárdot Libanonba,
  • 372 milliót Jordániába,
  • 321 milliót Kongóba,
  • 310 milliót pedig Nigériába küldött a kormány.

A program keretében viszont nemcsak a keresztény közösségek megsegítésére megy a pénzt, hanem arra is, hogy Budapesttől Washingtonig, Nagykanizsától Zakopanéig mindenki megtudja: a keresztényüldözés korunk egyik legnagyobb problémája, amit a magyar kormány nagyon komolyan vesz. A kabinet konferenciák, könyvek, kiállítások, filmek, kutatások, honlapok elkészítését is támogatja, és ezekben részben ugyanazok az emberek adják át ugyanazt az üzenetet.

Az üldözött kereszténység megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára, Azbej Tristan minderről azt mondta korábban egy sajtótájékoztatón, az ügynökség nem pusztán egy jószolgálati intézmény, hanem egy kormányzati szinten lévő állami program – tehát bármit is tesznek, bárhova is adnak, annak valahogy szolgálnia kell a magyar embereket, és ezzel nem a magyar emberektől vesznek el.

A tavaly nyáron megjelent 2020-as költségvetés szerint 3,3 milliárd forinttal gazdálkodhatna a Hungary Helps idén. A mostani előterjesztésből viszont úgy tűnik, ebből nem sok valósul meg.

Az ügyben kérdésekkel fordultunk a kormányszóvivőhöz, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Azbej Tristan az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár (j2) fogadja I. József Abszi melkita görögkatolikus pátriárkát (b) X. János antiochiai görög pátriárkát (b2) II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkát (j3) és III. József Ignác (Ignatius Joseph Younan) szír katolikus pátriárkát (j) a magyar-orosz csúcstalálkozó alkalmából Magyarországra látogató közel-keleti keresztény egyházak vezetőivel szervezett konferencia előtt a minisztériumban 2019. október 29-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás)