Hogyan kell megírni egy jó érvelést az érettségin?

2020.04.18. 08:39 Módosítva: 2020.04.18. 09:53

Ahogy beharangoztuk, ezentúl szombaton is lesz Iskolatévé. Ezt talán leginkább az érettségire készülők bocsátják meg nekünk, akiket semmiképpen nem akarunk nyomasztani, de ha egy kicsit utánaszámolnak, akkor bizony már csak 2 hetük maradt a felkészülésre.  

Mai témánk: Érvelési technikák az írásbeli érettségin

Szombaton 13 órakor Kovács Péter, a Fazekas Gimnázium tanára ad hasznos tippeket a magyar írásbeli egyik szívesen választott feladatának megoldásához, az érveléshez. 

Haász János Haász János
Figyu, apa, ez érettségi

Igen, apa, tudom, hogy az osztályból mindenki arról posztol, hogy mennyire tanul, függvények, képletek, szöveggyűjtemény, szótárak, atlaszok.
De apa, ez nem erről szól.
Az érettségi... Nézd, hát már a neve is. Érettség. Azt kell bebizonyítani, hogy érettek vagyunk, felkészültek az életre, a mindennapi boldogulásra.
Nézd ezt az egészet holisztikusan! A világon minden mindennel összefügg. Nekem nem tanulnom kell az érettségire, hanem ott és akkor csúcsformában lennem. Szerinted a te kedvenc Messid napi 24 órában focizik, edzőtáborokból edzőtáborokba rohangál? Nem, ugye, hogy nem?
A lényeg a koncentráltság. Hogy az adott időpillanatban a teljes énem ott legyen és koncentrált legyen. A valóságom minden szelete abban a néhány órában kell, hogy az irodalomról szóljon, meg a matekról szóljon. Apa, formaidőzítés, ez a kulcsszó. Az, hogy be tudjam bizonyítani, hogy érett vagyok, nem más, mint egy kihívás, hogy a váratlan helyzetet is meg tudjam oldani mindazokkal a képességekkel, amikkel az iskolai évei és az élet felruházták.
Meg hát apa, gondolj magadra. Van két diplomád, és mit csinálsz? Ülsz, szavazgatsz, aláírsz papírokat, és templomokban fotóztatod magad. Ha neked sikerült ebből megélni, nyugi, ennyit én érettségi nélkül is összehozok.

Kedves olvasó, ez a mininovella az Index első novelláskötetének megjelenése alkalmából született. Az Istennek nehéz a kortárs magyar prózairodalom tizenhét meghatározó szerzőjének 26 novelláját tartalmazza. A kötet itt megvásárolható.

Az érvelés az írásbeli érettségi választható feladatai között szerepel, amellett a logikus felépítés a műelemző esszében is lényeges. Ennek megfelelően beszélni fogunk arról, hogy hogyan épül fel szerkezetileg egy érvelés, milyen érvtípusok léteznek, mire érdemes figyelni egy érvelés megalkotásakor, és melyek azok az alapvető hibát, amiket jobb elkerülni.

Az órára itt ebben a lenti posztban lehet feliratkozni, ha valaki garantáltan nem akar róla lemaradni.

Az eddigi magyarórákat itt találjátok. 

  1. Szövegalkotás, esszéírás. Mik a leggyakoribb hibák?
  2. Hogyan elemezzünk egy verset, amit nem ismertünk?
  3. Az összehasonlító verselemzés
  4. Novellaelemzés és világképek 
  5. Stílusirányzatok és korszakok a klasszicizmustól a posztmodernig 
  6. A posztmodern jellegzetességei

Az Iskolatévé összes adását megtaláljátok Aktánkban vagy a Youtube-on.