A magyarok négyötöde támogatja, kétharmada ellenzi az érettségi megtartását

2020.04.21. 16:43

Miközben nagy vitát váltott ki a kormány azon döntése, hogy május 4-én el kell kezdeni az érettségit (ami idén kivételesen csak írásbelikből áll majd), mivel közben ugyancsak a kormány saját (nyilvánosságra nem került) modelljei alapján május 3-án tetőzik a koronavírus-járvány új fertőzöttjeinek száma is, ugyanazon a napon két, egymásnak szögesen ellentmondó közvélemény-kutatás jelent meg a döntés társadalmi támogatottságáról.

  • A kormány házi tanácsadó- és közvéleménykutató cége, a Századvég szerint a magyarok négyötöde egyetért az „írásbeli érettségi szigorú biztonsági szabályok melletti megtartásával“
  • A politikai piacon ismeretlen Pulzus Piackutató ATV megbízásából született mérés szerint a magyarok kétharmada úgy véli, hogy „a járvány tetőzésének idején nem lehet biztonságosan megrendezni az érettségit“

Bár a két felmérés módszertana nem teljesen világos (mondjuk a Pulzus applikáció alapú módszerét a szakemberek nem tartják olyan megbízhatónak, mint a hagyományos telefonos felméréseket), az eredmények különbsége – ha nem akarjuk egyszerűen a politikailag motivált megrendelésekre visszavezetni – valószínűleg a kérdések megfogalmazásában rejlik.

A Századvég kérdése ugyanis úgy hangzott, hogy

Ön inkább egyetért, vagy nem ért egyet a középiskolákban az érettségi megtartásával írásban és szigorú biztonsági szabályok mellett?

Azaz nem tettek említést arról, hogy az érettségi a járvány tetőzésének időpontjával esik egybe; a hangsúly inkább az írásbeli jellegen és a „szigorú biztonsági szabályok“-on volt. A Pulzus piackutató viszont pont az időbeli egybeesést tette hangsúlyossá a feltett kérdésben:

Orbán Viktor szerint május 3-án tetőzhet a koronavírus-járvány Magyarországon. Ön egyetért azzal, hogy az érettségik május 4-én megkezdődnek?

A két, egymásnak teljesen ellentmondó, ámde készítőik által reprezentatívak mondott közvélemény-kutatáshoz most ön is hozzáteheti a véleményét:

Milyen ötletnek tartja, hogy május 4-én elkezdődik az érettségi?