Rendőrség fogja vizsgálni a századvéges Lomnici szakértését

2020.04.22. 18:48 Módosítva: 2020.04.22. 21:53

„A feltárt jelek azt mutatják, hogy külső támadás okozta a forint múlt heti gyengülését – jelentette ki az M1-en ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője. Hozzátette, a külső támadásra utal az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank korrekciós beavatkozásként kamatemelést hajtott végre, ami végül hozzájárult a magyar fizetőeszköz erősödéséhez. Emlékeztetett: Soros György 1992-ben a brit fonttal szemben hajtott végre spekulációs támadást – hangzott el az M1 Híradójában”

– írta a magyar közmédia a Hirado.hu oldalon.

Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, írja a Hvg.hu. Azt kérdezte, „a feltárt jelek azt mutatják, hogy külső támadás okozta a forint gyengülését” mondat megalapozott kijelentés, vagy rémhírterjesztésnek minősül.

Polt Péter legfőbb ügyész a válaszában jelezte, hogy az írásbeli kérdés feljelentésként értékelhető, ezért a legfőbb ügyészség a III. kerületi rendőrkapitánysághoz továbbította. Így a nyomozóhatóság feladata lesz annak megítélése, hogy „a kérdésben megfogalmazott magatartás bűncselekmény gyanúját kelti-e, és emiatt a nyomozás elrendelésének van-e helye”.

Függetlenül attól, hogy mi lesz ennek az eredménye – tippelni lehet persze –, az összeállításban a közmédia külpolitikai csillaga, Bende Balázs a következőket mondta még el:

Egyre többen vélik úgy, hogy Soros György most, a világjárvány elleni küzdelem, a gazdaság megmentéséért zajló harc kellős közepén ismét a már többször is bevált módszerhez folyamodik, nagy tételben fogad a forint gyengülésére. Akkora összegeket áldoz erre, hogy az már önmagában lefelé húzza az árfolyamot.

Szakértők szerint Soros György most nem pénzt akar keresni. Egyértelműen a politikai bosszú mozgatja a szándékait. Nem akarja ugyanis büntetlenül hagyni, hogy Magyarország és a magyar kormány nyíltan ellenszegült akaratával, nem volt hajlandó migránsokat tömegesen beengedni és letelepíteni, ezáltal bevándorlóországgá változtatni Magyarországot.” (magyar közmédia, Híradó, 2020.04.08.)

Frissítés: Lomnici a kormánypárti Origón este egy vezető cikkben reagált Vadai Polthoz benyújtott írásbeli kérdésére. És nagyjából mindent el is mond a cikk címe: 

"Megpróbálják megfélemlíteni Soros magyarországi emberei az ismert alkotmányjogászt, mert elmondta a spekulánsról az igazságot"

Vadai írásbeli kérdésében egyébként nem szerepelt Soros György neve.