Müller: Elsőként a dolgozók fertőződtek meg a tatabányai kórházban

Képernyőfotó 2020-05-01 - 11.10.04.png
2020.05.01. 11:18

Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár a gazdasági akciótervről beszélt az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Elismételte, hogy a „világszinten is egyedülálló” hazai hiteltörlesztési moratórium mindenkire vonatkozik, a lakosságra és a vállalkozásokra egyaránt. A moratórium minden hitel- és kölcsönszerződésre, valamint lízingszerződésre kiterjed, és automatikusan életbe lép minden szolgáltatónál. Amennyiben valaki továbbra is szeretne törleszteni, azt jeleznie kell a bank felé. A moratórium a folyószámlahitel- és kártyatartozásokat is érinti, de az államtitkár azt javasolta, hogy akinek ilyen tartozása van, az lehetőleg törlesszen tovább, mert ezeken 20-30-40 százalékos kamat is lehet.

Mint Gion kitért rá: ha valaki törleszteni szeretne, de később meggondolja magát – például azért, mert megváltoznak a pénzügyi körülményei –, ugyanúgy beléphet a hitelmoratóriumba. A tapasztalat szerint a lakosság negyven százaléka továbbra is törleszti a hitelét, a vállalatok pedig 60 százalékban legalább a kamatot fizetik.

Az operatív törzs élőjét itt nézheti vissza, alább folytatódik a cikk.

Müller: Elsőként a dolgozók fertőződtek meg a tatabányai kórházban - az operatív törzs május 1-i tájékoztatója

Müller Cecília országos tisztifőorvos elismételte, hogy péntekre újabb 88 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 2863 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt újabb 11 krónikus beteg, ezzel 323-ra emelkedett az áldozatok száma. 609-en már gyógyultan távoztak a kórházból.

983 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller nagy eredménynek tartja, hogy sikerült elkerülni egy nagy, az egészségügyi rendszerre ránehezedő robbanást. Szerinte azonban továbbra is óvatosságra van szükség, nem szabad egymást veszélyeztetnünk.

Arra kérte a budapestieket és a Pest megyében élőket, hogy csak indokolt esetben hagyják el lakhelyüket, a vidékieket pedig arra kérte, hogy tartsák be a szabályokat.

Ne úgy értékeljük az új helyzetet, hogy az lazítás lenne

– mondta, be kell tartani a másfél méteres távolságot, el kell takarni az arcot az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az idősek bevásárlási idősávja (9–12 óra) mindenhol érvényben marad.

„Egy kontroll alatt tartott helyzetet akarunk megtartani” – tette hozzá Müller. Hétfőn nagyobb laboratóriumi vizsgálatok indulnak, amelyek folyamatosan jelzik, milyen mértékben lehet előrehaladni a lazításokban. Az egészségügy is lassan beindul, ismételte el.

Müller a tatabányai kórház helyzetéről azt mondta, hogy a zárlat ideje alatt a betegek ellátása folyamatos és biztosított.

Az országos tisztifőorvos május 1-jéről is beszélt: hogy a munkát ünnepeljük, az nem tűnhet első hallásra nyilvánvalónak, de az. Visszaemlékezett arra az időszakra, amikor sok volt a munkanélküli az országban. Müller fontosnak tartja a kreativitást, hogy munkát végezzünk mindennap.

Az országos tisztifőorvos azt javasolta, hogy a munkáltatók tartsák fenn a távmunkát; ha be kell menni, akkor tartsunk távolságot, fertőtlenítsünk sokat, a dohányzóhelyeken is legyenek minél kevesebben, ne csoportosuljunk! Szellőztessünk sokat! Ha van menza a munkahelyeken, ott kesztyűben adjuk ki az ételt, sokat fertőtlenítsük kezünket, a tálcákat!

Kiss Róbert rendőr alezredes  előbb elismételte a korlátozások lazítására hozott rendeleteket, majd azt mondta, a települések piacainak rendjéről az önkormányzatok általánosságban hozhatnak eltérő rendeleteket, valamint a mostani háromnapos hosszú hétvégére is jogosítványt kapnak a polgármesterek.

Ezután adatokat közölt:

  • Hatósági házi karantént 10 385-ször rendeltek el összesen; ezeket 32-en szegték meg az elmúlt egy napban.
  • A kijárási korlátozást az elmúlt egy napban 1051 alkalommal szegték meg, 365 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, és több mint kétszáz esetben feljelentést tettek.
  • 311 büntetőeljárást indítottak, 83 esetben rémhírterjesztés miatt.
  • Határhelyzet: péntek nulla órától a 7,5 tonnát meghaladó teherjárművek kizárólag Hegyeshalomnál mehetnek át a határon Ausztriába.
  • A hosszú hétvégén a humanitárius tranzitfolyosókon 18 és 8 óra között lehet átmenni.

Sajtómegkeresésekre adott válaszok:

  • A rendőrség megkezdte az eligazításokat és a felkészülést arra, hogy igazodjanak a vidéki enyhítésekhez. Továbbra is ellenőrzik, hogy csak teraszon tartózkodjanak a vendégek a vendéglátóknál, mivel bent nem lehetnek. (Origo)
  • Müller szerint jelenleg is vizsgálják a Pesti úti idősotthonban történteket. (Hír Tv)
  • Erre a hétvégére még kaptak jogosítványt a polgármesterek mindenhol, de hétfőtől újabb rendeletek vonatkoznak mindenkire, nem tervezik azt, hogy az önkormányzatok később is kapnak ilyen jogosítványokat. (Kisalföld)
  • A tavak vize nem terjeszti a betegséget, az uszodák vize sem, mert klóros a víz, mondta Müller. (Vas Népe)
  • Nem zárható ki, hogy valaki még azelőtt átesett a koronavíruson, hogy hivatalosan regisztrálták volna a vírust az országban, mondta Müller. (Kisalföld és Dunaújváros lap)
  • A vérplazma-terápia egyelőre kutatási projekt, nem nevezhető széles körben bevezetett terápiának, csak most kezdődött el az első beteg kezelése.  (Veszprém Megyei Napló)
  • Nem valós, hogy a tatabányai kórházban nem kezdték volna még el a tesztelést, a megyei tisztifőorvos elrendelte a laboratóriumi vizsgálatokat, főképp a kórházi dolgozók körében, mert az operatív törzs információi szerint a dolgozók fertőződtek meg elsőként. (ATV) Az országos tisztifőorvos ezzel reagált arra, hogy egy egészségügyi szakértő megosztotta Facebook-oldalán  a Nemzeti Népegészségügyi Központ április 28-i határozatát, amiből kiderül, hogy Müller a tatabányai Szent Borbála Kórházban csak a betegek koronavírus-tesztelését rendelte el, a kórházban dolgozó szakemberekét nem.
  • Az Index kérdésére is válaszoltak. Azt kérdeztük: elképzelhetőnek tartanak egy olyan folyamatot, hogy a fővárosiak a vidéki enyhítések miatt tömegesen indulnak meg vidékre kávézni, kirándulni, sétálni? Milyen intézkedésekkel lehet ezt elkerülni a közeljövőben? Kiss Róbert erre azt felelte, bíznak abban, hogy a budapestiek és a Pest megyében lakók nem hagyják el ok nélkül lakhelyüket.
  • Az üzletek korlátozottan lesznek nyitva Budapesten és Pest megyében, vidéken korlátlanul. (HVG)

Az Index pénteken két kérdést küldött az operatív törzsnek:

  • Elképzelhetőnek tartanak-e egy olyan folyamatot, hogy a fővárosiak a vidéki enyhítések miatt tömegesen indulnak meg vidékre kávézni, kirándulni, sétálni? Milyen intézkedésekkel lehet ezt elkerülni a közeljövőben?
  • Fejér megyében a többi megyéhez képest kiugróan magas a fertőzöttek száma. Ott nem lenne szükség a fővároshoz és Pest megyéhez hasonlóan fenntartani a kijárási korlátozást?

(Borítókép: Müller Cecília. Fotó: Index)