Vérplazmát tárolnak az esetleges második hullámra is

Képernyőfotó 2020-05-02 - 10.45.49.png
2020.05.02. 11:03

A szombati operatív törzs tájékoztatójának elején elmondták a friss adatokat, amiről ebben a cikkünkben számoltunk be. Itt tudja megnézni, alant összefoglaltuk az elhangzottakat:

Vérplazmát tárolnak az esetleges második hullámra is - az operatív törzs május 2-i tájékoztatója

Kiss Róbert rendőrezredes elmondta, a hétvégén mindig többen szegik meg a kijárási korlátozásokat: az elmúlt 24 órában 1730 intézkedésre volt szükség emiatt. 844 esetben figyelmeztetést alkalmaztak, de 399 esetben feljelentést. Március 28-a óta összesen 42393 intézkedés történt.

Hozzátette, hatósági házi karanténból 1145-öt rendeltek el az elmúlt 24 órában, és 10754 összesen. A szabályok megszegése magas volt az elmúlt napban, 59. Kiss kiemelte, hogy Bács-Kiskun megyében volt a legtöbb szabályszegés, Vaskútnál külföldi vendégmunkások csoportosan szegték meg a házi karanténra vonatkozó korlátozást, mindenkivel szemben feljelentést alkalmaztak a rendőrök.

A határforgalommal kapcsolatban az ezredes elmondta, hogy május 4-től Tornanádaskánál, Bánrévénél és Vámosszabadinál is változások lesznek. Tornanádaskánál a 3,5 tonnát meg nem haladó járművel 6 -18 között lehet határt átlépni, Bánrévénél a magyarországi úticéllal rendelkező, V4-országokból érkező teherautók beléphetnek, illetve Vámosszabadinál közös magyar-szlovák határellenőrzés lesz.

Kiss Róbert rendőrezredes
Kiss Róbert rendőrezredes
Fotó: Index

Pénteken is érkeztek védőfelszerelések repülővel, 51 tonnányi áru: maszkok, védőruházatok.

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház igazgatója a tájékoztatón beszélt a tudományos konzorcium kutatásainak eredményeiről. Kísérletes terápiákat kezdtek el, ennek egy része a betegségen túlesett vérplazmák felhasználása. A betegségen túlesettek egy részének megfelelő immunválasza van a koronavírus ellen, így ezt olyanoknak is be lehet adni, akik ilyen ellenanyagokkal nem rendelkeznek.

Megkezdték a plazmagyűjtést és kivizsgálást, egyre nagyobb számba érkeznek potenciális donorok, és 300 lehetséges donort értesített levélben Müller Cecília.

A főigazgató elmondta, hogy nagyon optimisták, a jövőben egyre több beteg kaphat ilyen ellátást. A vérplazma hosszú ideig eltárolható, ha esetleg második hulláma lenne a betegségnek, akkor lesz egy induló készlet, amit használhatnak majd.

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház igazgatója
Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház igazgatója
Fotó: Index

A másik csoportban innovatív gyógyszerekkel kezelik a nagyon súlyos állapotban lévő betegeket. Itt a Tocilizumab nevű gyógyszert már 5 hete alkalmazzák. Meg tudjuk akadályozni az intenzív osztályra kerülést ezzel, illetve az intenzív osztályra kerülteknél a halált, mondta az igazgató.

"Ezeket a kísérleti kezeléseket folytatni fogjuk, optimistán nézünk a jövőbe"

- fogalmazott a főigazgató.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • Az igazgató szerint a Rendezivir egy hatásosnak vélt gyógyszer, kórházi használatban lévő gyógyszer, Magyarország az első között vesz részt a gyógyszer kipróbálásban Lengyelországgal együtt, most kezdődnek meg a klinikai vizsgálatok
  • Továbbra is kérik a 65 évnél idősebbeket, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonaikat és menjenek boltba.
  • A sportedzések megtarthatók.
  • A hatósági házi karantén alól kizárólag azok az ingázók mentesülnek, akik munkavégzés vagy iskolalátogatás miatt mennek külföldre, orvosi kezelésre utazás előtt a mentesüléshez egyéni méltányosságot kell kérni a rendőrségtől.
  • Az egészségügy újraindításáról szóló kérdésekre csak hétfőn válaszolnak majd.

Az Index a következő kérdéseket küldte május 2-án, szombaton az operatív törzsnek:

  • Mi indokolta, hogy a lazításból végül egész Pest megye kimaradt, miközben a szomszédos Fejérben és Komárom-Esztergomban sokkal magasabb a lélekszám-arányos fertőzöttség, másrészt mi állhat amögött, hogy Komárom-Esztergomban két nap alatt 20%-kal nőtt az igazolt esetszám?
  • Kásler Miklós miniszter egészségügyi vezetőknek küldött körlevele alapján újraindulnak hétfőn a háziorvosi, szakorvosi, fogászati ellátások. Honnan kapnak az intézmények megfelelő számú védőfelszerelést, amit a betegeknek adhatnak, és pontosan milyen ellátásokat lehet igénybe venni vírusteszt elvégzése nélkül is?