Személyesen követeltek magyarázatot a szülők a botrányos felvételi miatt a tankerületi központ vezetőjétől

D SOS20100819014
2020.05.05. 16:19

Hétfőn több szülő is személyesen kért magyarázatot a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetőjétől, hogy a már márciusban kihirdetett felvételi eredmények ellenére, miért nem veszik fel mégsem gyerekeiket a kiválasztott gimnáziumokba. A szülők az előzetes felvételi eredményeket és kiküldött elutasító levelet is Balázs József elé tették, és arra kérték, „mutasson leírva egy törvényt, rendeletet, ami alapján a felvételiző diákoknak minimum 60 százalékot kellett volna teljesíteniük idén a sikeres felvételihez.” 

A tankerület vezetője ilyet nem tudott mutatni, arra a kérdésre pedig, hogy miért kellett az utolsó pillanatban ilyen drasztikus döntést hozni, nem adott konkrét választ.

Arra utalt, hogy az iskola hibázott

– nyilatkozta az Indexnek az egyik édesanya, aki ott volt a megbeszélésen. Lánya a szentesi gimnázium irodalmi-drámai-média tagozatára jelentkezett, és pont a létszámcsökkentésben érintettek közé tartozott. A szülő azután hívta fel az iskolát, miután csütörtök reggel elolvasta az Index cikkét. Ebben írtunk először arról, hogy a már kihirdetett felvételi eredmények ellenére több diákot is arról értesítettek, hogy mégsem vették őket fel. Az iskola országos hírű irodalmi-drámai-média tagozatán a március 12-én kihirdetett eredmények alapján összesen 28 gyerek tanulhatott volna szeptembertől, a döntés után azonban csak 17 diákkal indult volna el a tanév. 

A hétfői megbeszélésen végül abban állapodtak meg, hogy a szentesi gimnázium irodalmi-drámai-média tagozatáról elméletileg kiesett 11 diáknak – az elutasító levél kézhez vétele után − legkésőbb május 11-ig fellebbezniük kell a tankerület vezetőjénél. „Ezután elméletileg a gyerekeket újra felveszik a tagozatra és ősszel a Horváth Mihály Gimnáziumban tanulhatnak”, mondta a szülő. Ők ma kapták meg a sikeresnek hitt, de a döntés miatt végül sikertelen felvételiről szóló levelet és még kedden elküldték a fellebbezést is. 

Pótfelvételi és minimum 60 százalék

A fenntartó döntése a Makói József Attila Gimnáziumot és a Csongrádi Batsányi János Gimnáziumot is érintette. Ezekben a középiskolákban 

HÁROM OSZTÁLY HELYETT CSAK KETTŐ INDULHATott volna EL SZEPTEMBERBEN.

Cikkünk megjelenése, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kritikája és Rétvári Bence államtitkár Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselőnek adott válasza után végül Farkas Sándor fideszes országgyűlési képviselő hétfő délután a Facebook-oldalán jelentette be, hogy újból egyeztetett a tankerületi központ igazgatójával, és a jelenlegi állás szerint azok az osztályok indulhatnak el a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ által fenntartott gimnáziumokban, amelyekben

a tanulói létszám tagozatonként legalább 14, osztályonként legalább a törvény által meghatározott minimális 26 fős létszámot eléri.

„Ennek értelmében nem kell pótfelvételizniük azoknak a szentesi gimnáziumba jelentkező diákoknak, akik már korábban felvételiztek a minimális létszámot elért osztályokba, és az intézménytől a felvételi eljárás lezárását megelőzően azt a tájékoztatást kapták, hogy felvételt nyertek. Ezen kívül pótfelvételik is lesznek”, írta Farkas. Telefonon kerestük a képviselőt, de egyelőre nem értük el. Mivel a Klebelsberg Központ kérdésinkre máig nem küldött választ, kedden megint megpróbáltunk Balázs Józseffel beszélni, de a tankerület vezetőjét ma sem kapcsolták, és Tóth Tamástól, a szentesi gimnázium igazgatójától is napok óta hiába várjuk a válaszokat.

Mára az igazgatók egyébként mind a három – a makói, a csongrádi és a szentesi –középiskolában kiírták az úgynevezett „rendkívüli felvételi eljárást”, így május 11. és 22. között várják a diákok jelentkezését.

Azokét is, akiket egyszer már értesítettek arról, hogy nem vették fel őket.

Úgy tudjuk, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tanulóknak jelentkezniük kell a kiválasztott középiskoláknál, ahol a hozott és a központi felvételi vizsgán elért eredmények alapján akkor veszik fel őket, ha elérték a minimum 60 százalékot. 

(Borítókép: Szent István szobra és a József Attila Gimnázium  Makón . Fotó: Soós Lajos / MTI)