46 dolgozó fertőződött meg koronavírussal a tatabányai kórházban

2020.05.08. 08:07 Módosítva: 2020.05.08. 10:41

A napi adatok szerint 97 alkalmazott esett ki a munkából, 46 dolgozónál pedig igazolódott a koronavírus-fertőzés a tatabányai Szent Borbála Kórházban – ezt az intézmény közölte a Facebook-oldalán csütörtökön. A megbetegedett dolgozók közül egy fő kórházi kezelést kap, lélegeztetőgépen egyetlen munkatársuk sincs. 

A tatabányai Szent Borbála Kórház új központi épülete az átadás napján, 2015. október 14-én
A tatabányai Szent Borbála Kórház új központi épülete az átadás napján, 2015. október 14-én
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Amint létszámhelyzetünk engedi, az Országos Tisztifőorvos Asszonytól megkérjük az újranyitást. Vélhetően indulhatunk, amint megfelelő számú munkatársakkal rendelkezünk, azaz gyógyulásuk vagy megfigyelésük után visszatérhetnek dolgozni

– írják. 

A kórház április végén közölte, hogy 14 dolgozójánál és több betegnél is igazolódott a fertőzés, és itt dolgozott beteghordóként az a 41 éves férfi, akinek halálához hozzájárulhatott a koronavírus. Müller Cecília később közölte, hogy a kórházban először a dolgozók fertőződtek meg. A május elsejei sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy elrendelte a laboratóriumi vizsgálatokat, a fentiek miatt főképp a kórházi dolgozók körében.

Az országos tisztifőorvos ezzel reagált arra, hogy egy egészségügyi szakértő megosztotta a Facebook-oldalán a Nemzeti Népegészségügyi Központ április 28-i határozatát, amiből kiderül, hogy Müller a tatabányai Szent Borbála Kórházban csak a betegek koronavírus-tesztelését rendelte el, a kórházban dolgozó szakemberekét nem.

A fokozott kockázatnak kitett dolgozók tesztelésével kezdtük meg munkatársaink szűrését április 30-án. A sürgősségi, az intenzív osztály, sebészetek és műtő után tervszerűen naponta 300 főt szűrünk. Így mintegy öt nap alatt tudunk mindenkit tesztelni. A vizsgálatokat hétnaponta ismételjük, a holnapi naptól az első mintavételben résztvevők tesztelése folytatódik. A mintavétel során kollégáink megfelelő védőfelszerelést viselnek. A kórházi dolgozókkal párhuzamosan betegeink szűrését is végezzük, és hazabocsátásuk után szakaszosan zárófertőtlenítjük a kiürült osztályokat 

– írja Facebook-közleményében a kórház.