Törvényt módosítana Horváth László a Kúria gyöngyöspatai ítélete után

2020.05.12. 17:51 Módosítva: 2020.05.12. 20:09

Ez a döntés rossz és igazságtalan. Rossz, mert felrúgja a társadalmi békét. Igazságtalan, mert egyoldalúan és túlzóan büntet egy egész települést egy kisebbség vélt vagy valós sérelmeiért

– reagált Horváth László fideszes országgyűlési képviselő a Kúria keddi döntésére. 

A Kúria elutasította a felülvizsgálati kérelmet, és fenntartotta a Debreceni Ítélőtábla szeptemberi döntését a gyöngyöspatai szegregációs perben. Ez azt jelenti, hogy ki kell fizetni a korábban megítélt 99 millió forintos kártérítést annak a 60 gyöngyöspatai roma diáknak, akiket a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában jogellenesen elkülönítettek társaiktól, és éveken át alacsonyabb szintű oktatást biztosítottak számukra. 

Az iskola korábbi és jelenlegi fenntartója, azaz a gyöngyöspatai önkormányzat és a Hatvani Tankerület azért nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a szeptemberi ítélet után, hogy pénz helyett természetben – oktatással és képzésekkel – kártalaníthassák a diákokat.

A Kúria viszont kimondta, hogy

a nem vagyoni károk megtérítésénél a kártérítés megítélésének egyetlen módja a pénzbeli kártérítés, természetbeni kártérítés alkalmazására nincs jogszabályi lehetőség.

Horváth sajnálatosnak nevezte, hogy a bíróság elvetette a kártérítés természetbeni kifizetését.

Azért, hogy hasonló eset ne történhessen meg, a jövőben mindent elkövetek azért – miniszterelnöki megbízottként – hogy akár törvénymódosítással is, de tegyük lehetetlenné, hogy a Soros-szervezetek hasonló pénzszerző akciókra szánják el magukat. 

A képviselő már januárban arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy a gyöngyöspatai roma diákok pere csak az őket képviselő Soros-szervezetnek titulált Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) pénzszerző akciója. A sorosozásra később egész kampányt épített a Fidesz, ami a járvány hazai megjelenése miatt félbemaradt. 

Horváth miniszterelnöki megbízotti feladata egyébként pont a konfliktusos helyzetek kezelésére szól.