Kásler: Soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat kell kiüríteni

2020.05.20. 12:42

Kásler Miklós Emmi-miniszter a Demokratának adott egy alákérdezős interjút, ebben úgy fogalmazott, hogy soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat ki kell üríteni a kórházakban. "A kezelés és az intenzív ellátás bővítésének feltételeit kellett biztosítaniuk.

Az viszont, hogy kit küld haza és kit nem az orvos, kizárólag a saját szakmai és emberi felelőssége, akár van járvány, akár nincs,

mondta. Szerinte nem a tárca döntött a betegek kezeléséről, hanem a szakmai kollégium, ezek dolgoztak ki ajánlásokat, amelyek alapján az orvosok dönteni tudtak, kinek a kezelését lehet "átmenetileg elhalasztani".

A kórházigazgatók kirúgásáról azt mondta, az "egyik kiemelt kórház" vezetője (a szövegkörnyezetből aztán kiderül, hogy ez csak az OORI és Cserháti Péter lehet) 422 jól felszerelt ágyból a határidőre nemhogy 253-at, de egyet sem biztosított. Aznap a Pesti útról 120 embert vittek kórházba, a Korányi mellett "rájuk számítottunk, de a kórház egyetlen idős embert sem volt hajlandó befogadni az út túloldalán várakozó mentőkből", mondta Kásler, aki szerint erre nincs magyarázat. A fehérvári kórházról a miniszter azt mondta, az igazgató nem követte az utasításokat, így kialakult egy góc a kórházon belül.

A kórházkiürítésekről még azt is mondta, hogy a külföldet látva a legrosszabbra kellett felkészülni, azt mindenáron el akarták kerülni, de Magyarországon "megfelelő időben, ideális ritmusban fontos és korai intézkedések történtek", egymillió lakosra vetítve jól áll az ország a halottak számát tekintve.

Kásler beszélt arról is, hogy semmi jelét nem tapasztalja, hogy Orbánnal konfliktusa lenne, mint ahogy azt sokan állítják, és elismerésként éli meg, hogy a kormányt rajta keresztül próbálják támadni. Szerinte megmosolyogtató abból következtetéseket levonni, hogy Kásler miért nem járta a kórházakat Orbánnal, "hogy ki kit kísér el, és hová, az nem presztízskérdés", és ugyanez érvényes arra, hogy miért nem tart tájékoztatókat Kásler.

Olyan személyek gyilkosoznak le, akiket vagy akinek családtagjait gyógyítottam az onkológián. Ez szellemi alvilág, nem foglalkozom vele,

mondta. "Alvilági mesterkedésekkel nem lehet éket verni a kormány tagjai közé", tette hozzá később. Az interjú azzal zárul, hogy szerinte az ellenzék az összefogás helyett a tragikus járványhelyzetet is politikai célokra, alpári hecckampányokra igyekszik felhasználni. "Ilyen világban élünk. Ilyen világban végezzük a szolgálatot."

Amit még mondott a miniszter:

  • "Terveik szerint" mindenki megkapja az egészségügyben az 500 ezer forintos jutalmat, a kérdés itt egyébként úgy szólt, hogy "portástól az ápolón át az igazgatóig?", erre mondta Kásler a mindenkit. Nyáron, a Semmelweis-nap környékén érkezik a pénz az ígéret szerint.
  • Minden intézmény megkapta a szükséges védőfelszereléseket, maszkokat, gépeket.
  • Mindenkit tesztelni felesleges és képtelenség
  • Meggyőződése, hogy a magyar emberek döntő többsége elégedett a kormány, azon belül az egészségügy járványügyi intézkedéseivel.