Norbert, Cintia
13 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Átadták a lebontott Olimpia szálló helyén kialakított parkot a Normafán

norma2
2020.05.22. 16:43 Módosítva: 2020.05.22. 17:48

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken átadta az egykori Hotel Olimpia helyén kialakított, 4400 négyzetméteres Eötvös Loránd parkot a Normafánál – számolt be az MTI. 

Gulyás Gergely szerint egy újabb fontos fejlesztés valósulhatott meg a Normafán. „Az a polgári világ, amit sokan áhítozunk, itt a XII. kerületben megmaradt” – mondta. Az átadón kezet fogott (a járvány elleni óvintézkedések betartása mellett) Vágó Istvánnal, a XII. kerület DK-s képviselőjével is:

A park kialakítása a Normafa fejlesztésének csak egyik állomása, évek óta központi költségvetésből támogatottan, az önkormányzat hozzájárulásával és az önkormányzat által megtervezett módon zajlik a terület teljes megújítása – mondta a miniszter az átadáson.

Úgy fogalmazott, hogy „az ésszerűtlen megoldásokat, amik a parkolót tették a legszebb helyre”, sikerült megszüntetni, és új zöldterületek jöttek létre, aminek fontosságára éppen az elmúlt időszak hívta fel a figyelmet – utalt Gulyás Gergely a koronavírus-járványra. Igaz, a járvány ideje alatt a Normafát tulajdonképpen le kellett zárni, mert olyan tumultus alakult ki rajta, hogy megnőtt miatta a fertőzésveszély. 

Gulyás szerint a másfél hónapig tartó kijárási korlátozások időszakában sokan áhítoztak arról, hogy a zöldbe mehessenek, és sokan keresték fel emiatt a Normafát. „Ebből látszott, hogyha Budapesten valamit fejleszteni kell, akkor azok a zöldterületek” – jelentette ki Gulyás Gergely. Arról nem beszélt, hogy az új nagyparkoló áthelyezése miatt fákat vágtak ki, ami miatt még tüntetést is tartottak, és hogy az emberek nagy része épp nem városi környezetet idéző parkok, hanem az erdő miatt megy a Normafára. 

Pokorni Zoltán, a kerület fideszes polgármestere az átadáson beszélt arról, hogy az 1970-ben átadott, az Ybl Miklós-díjas építész, Farkasdy Zoltán által tervezett egykori hotel lebontása szükséges volt, mivel azt részben vasbeton-szerkezete miatt átalakítani nem lehetett. 

Azt is említette, hogy az Eötvös park végül a lakókkal való egyeztetés után alakult ilyenre: „Nincs parkoló, sportpálya az ablakuk alatt, a játszóteret a kisebb gyerekekre tervezték, a szökőkút és a padok az itt élő – nagyrészt idős – emberek kényelmét és nyugalmát szolgálja” – mondta.

Pokorni elmondta, hogy a területen 700 cserjét és 50 fát ültettek, tartós murvasétányt alakítottak ki. A „tartóst” itt valószínűleg azért kellett hangsúlyozni, mert a Normafa murvás sétányaira a legutóbbi pótláskor rossz burkolóanyag került, ami miatt Normafa porzónak kezdték hívni az arra járók, és tiszta fehér lett tőle mindenük. Az új park létrehozásával valóban új zöldterület keletkezett egy korábban épülettel fedett, rehabilitációra váró területen, viszont a szomszédos telken, az egykori Förster-villa kertjében felhúztak egy hatalma új fogadóépületet a Normafa Kapuja néven, ami jelentősen csökkentette a növénnyel borított részeket a környéken.