Hatalmas füsttel égett egy hulladékfeldolgozó Kőbányán

2020.06.05. 18:12 Módosítva: 2020.06.05. 20:49

Hatalmas füsttel ég valami a X. kerületben, a Kozma utcai temető környékén – tudtuk meg olvasóinktól. Egyikük azt írja, jó büdös van, valami műanyag éghet. A füst messziről látszik, a XVIII., a XII. és az I. kerületből és Budapest számos más pontjáról is kaptunk képeket róla. 

A katasztrófavédelem szóvivőjétől azt tudtuk meg, hogy a Sírkert utcában, egy ipartelepen körülbelül 600 négyzetméteren hűtőszekrények és más műszaki cikkek égnek, a tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, este hét órára sikerült körülhatárolni a tüzet. Este nyolc órára nyolc vízsugárral eloltották a tüzet, de az izzó, parázsló részek miatt elhúzódó utómunkálatokra kell számítani.  

IMG 20200605 180526
Fotó: Olvasói fotó

A tűzoltók arra ugyan nem válaszoltak, hogy milyen hűtők égnek, de a Sírkert utcában működik egy hulladékelőkezelő és -hasznosító cég, aminek fő profilja az akkumulátor-, az elektronikai, a szelektíven gyűjtött papír- és műanyaghulladékok kezelése, elképzelhető, hogy ez gyulladt ki. 

A Facebookon a Szeretlek, Kőbánya nevű csoportban raktak ki egy videót, amin közelebbről látszanak a lángok, amik összecsoportosított hulladék mögül csaptak fel, és ontották a füstöt. 

A XII. kerületből így látszott a füstgomolyag a város fölött:

Fotó az Orbánhegyről
Fotó az Orbánhegyről
Fotó: Olvasói fotó

Az MTI a helyszínről is közölt képeket, ebben azt írják, bontásra váró hűtőgépek és elektronikai eszközök kaptak lángra:

Sok ilyen van

Az utóbbi időkben, hetekben, hónapokban években egyébként feltűnően sok hasonló tűzről kellett beszámolnunk, május 7-én például a dorogi hulladékégető égett hasonlóan nagy füsttel, márciusban pedig a tiszaújvárosi vegyi kombinát melletti telephely égett, ahol veszélyes hulladékot tároltak. 

Tavaly a Balaton mellett, a királyszentistváni hulladékkezelő több napig égett, emiatt szeptemberben tüntetést is tartottak a helybéli lakók

2019 szeptemberében Kazincbarcikán is lángolt egy raktár, itt oldószerek, festékek égtek. A váci hulladékfeldolgozó kigyulladásáról pedig 2018 elején adtunk hírt. Tavaly augusztusban a Beol.hu szerint a tarhosi hulladékfeldolgozó is kigyulladt, és 800 négyzetméteren égett.