Tíz újabb koronavírus-fertőzött van Magyarországon

2020.06.30. 08:31

Tíz újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4155 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 585 fő, 2692-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 878 fő.

Az aktív fertőzöttek 38 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 169 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen – közölte kedden a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap. Tegnap azt írtuk: az aktív fertőzöttek száma hét napja folyamatosan csökken: mára ez megállt, sőt,

a hétfői 875 főhöz képest mára 3 fővel emelkedett az adat.

A hétfői adatok szerint a megelőző 24 órában 4 idős, krónikus beteg halt meg, és mindössze 3 főnél regisztrálták a fertőzést. A gyógyultak száma az előző napi 2685-ös adathoz képest nem változott. Az aktív fertőzöttek száma 875 fő volt. Folyamatosan csökken a hatósági házi karanténban lévők száma, hétfőre már csak 1763 főt tüntettek fel a honlapon.

Magyarországon véget ért a veszélyhelyzet, jelenleg járványügyi készültség van, és felállt a gazdaságvédelmi operatív törzs is Varga Mihály pénzügyminiszter vezetésével.

Eközben a nem túl távoli Szerbiában egyre növekszik a fertőzöttek száma, ezért  a fertőzésgócokban ismét bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket. Montenegróban hosszú idő után újra volt halálos áldozata a járványnak, ennek ellenére nem terveznek új korlátozásokat. 

Csehországban is jelentős emelkedést tapasztaltak az új fertőzöttek számában, ám Adam Vojtěch cseh egészségügyi miniszter szerint a megbetegedések növekvő száma Csehországban nem a koronavírus-fertőzés második hullámára utal, hanem elsősorban egy lokális góc, az észak-morvaországi Karviná környékén lévő feketeszénbányák alkalmazottai és családtagjaik körében elvégzett általános tesztelés következménye.

Szlovákiában iskolákat, uszodákat zártak be két településen a koronavírus-fertőzés terjedése miatt, de múlt héten Horvátországból is olyan hírek érkeztek, hogy újra fellángolhatott a fertőzés: múlt csütörtökön mérték április elseje óta a legtöbb a fertőzést.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon: