Jogerősen is 15 évet kapott a sólyi gyerekgyilkos

2020.07.02. 12:16

Jogerősen is 15 éves börtönbüntetést kapott az a fiatalkorú fiú, aki 2018 májusában megölt egy nyolcéves kislányt Sóly határában – közölte a táblabíróság szóvivője az MTI-vel. A fiút aljas indokból, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölésben mondták ki bűnösnek.

Ferenczy Tamás szóvivő elmondta, hogy a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla zárt ülésen helybenhagyta az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék februári ítéletét, így a fiú a fiatalkorúakkal szemben maximálisan kiszabható időtartamú büntetést kapta.

Az iratok szerint a fiú a sólyi focipályán ismerte meg a 8 éves kislányt és bátyját. Többször találkoztak, a fiúban vonzalom alakult ki a kislány iránt. 2018. május 18-án késő délután az akkor 16 éves fiú elcsalta a lakóhelyéről a kislányt játszani az úgynevezett papírmalom romjaihoz. A kislány ott azt mondta a fiúnak, hogy a barátja tetszik neki, és az ő felesége lesz. Emiatt a fiú mérges lett, és elhatározta, hogy megöli a kislányt.

A helyszínen talált fonott kötéllel bűvésztrükkre hivatkozva hátrakötötte a lány kezeit, majd a patakhoz vitte, ahol többször a víz alá nyomta. Ettől a kislány elkábult. A lányt ezután a partra húzta, egy kővel többször fejbe ütötte, továbbá megszúrta a fejét és a halántékát egy éles-hegyes eszközzel, valószínűleg késsel. Az eszméletlen, de még életben lévő kislányt végül levetkőztette, visszahúzta a patakba, hínárfonatot kötött rá, és a sorsára hagyva elment. A kislány testét eltűnése után ruhátlanul találták meg a Séd-patakban.

A kislány halálát közvetlenül vízbefulladás okozta. A februári elsőfokú ítélet után enyhítésért fellebbezett a fiú és védője, arra hivatkozva, hogy nem vették kellő súllyal figyelembe az enyhítő körülményeket, így a fiú beismerő vallomását, a hátrányos személyiségszerkezetét, életkörülményeit, és azt, hogy megbánta a tettét.

A Győri Ítélőtábla indoklása szerint azonban ezek az enyhítő körülmények eltörpülnek a súlyosbító körülmények mellett. Bár az előre kiterveltség nem volt megállapítható, a négyszeresen is súlyosabban minősülő emberölés esetén nem volt helye a büntetés enyhítésének. Az ítélőtábla figyelembe vette azt is, hogy a fiú végig kitartóan folytatta a cselekményt.

Az elsőfokú ítélet kihirdetése után nem sokkal elrendelték a fiú apjának letartóztatását is, miután egy kommentben megfenyegette a meggyilkolt kislány bátyját, és megvádolta azzal, hogy ő ölte meg a húgát.  • Hírek
  • Hírek