Ezer fa kivágása után szebb, rendezettebb lesz az Óbudai-sziget a kormány szerint

DMARC20200509066
2020.07.03. 09:09

Évek óta széles körű egyetértés van arról, hogy a Hajógyári-sziget a főváros olyan kihasználatlan és rendezetlen zöldterülete, amelynek sport-, szabadidős és kulturális célú fejlesztése indokolt. A sziget a jelenlegi állapotánál sokkal szebb, rendezettebb lesz

– válaszolta a Miniszterelnökség a Népszava kérdéseire. Hozzátették azt is, hogy  a fakivágás védett természeti területen kizárólag külön természetvédelmi engedély alapján végezhető, ilyen eljárás pedig jelenleg nincs folyamatban.

Kedden derült ki, hogy a kormány nagyszabású gátépítésbe kezdene a Hajógyári-szigeten.

A beruházás miatt csaknem 3 hektár erdőt kellene kivágni, azaz 950-1000 darab fát,

de a gátak és zsilipek rendszere az árvízszintet is megemelné.

Az árvízvédelmi rendszer előkészítésével a kormány a Belügyminisztériumot bízta meg. Most még a környezetvédelmi eljárás zajlik a Pest Megyei Kormányhivatalnál, döntés még nem született, írja a lap.

A Belügyminisztérium azt is írta a lapnak, „az előkészítési feladatokhoz szükséges tulajdonosi hozzájárulásokat az Országos Vízügyi Hatóság a III. kerületi és a fővárosi önkormányzattól egyaránt megkapta”.

A Népszava szerint viszont Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere határozottan cáfolta, hogy a III. kerületi önkormányzat előzetes tulajdonosi hozzájárulást adott volna a hajógyári-szigeti gáthoz. És bár Karácsony Gergely is kijelentette, hogy a főváros nem járul hozzá egy olyan beruházáshoz, ami ezer fa kivágásával, a zöldfelület megcsonkolásával járhat, a lap szerint az előző városvezetés az októberi választások előtt négy nappal adott tulajdonosi hozzájárulást a tervezéshez szükséges, geotechnikai feltáró fúrások elvégzéséhez.

(Borítókép: Sétálók a Hajógyári-szigeten 2020. május 9-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)