Bíróság elé viszik a mártélyiak a helyi kisiskola ügyét

2020.07.07. 10:38

Úgy vélik a mártélyiak, hogy párbeszéd nélkül született döntés a helyi, csupán alsó tagozatosok számára fenntartott kisiskola sorsáról. Mert habár a hódmezővásárhelyi tankerület azóta lemondott vezetője megkereste az önkormányzatot márciusban, ott hiába tiltakoztak vagy ajánlottak fel anyagi segítséget, már csak a döntésről értesítették őket: vagyis arról, hogy az iskolának be kell zárnia. Az érintettek mindent elkövetnek, hogy ennek mégse kelljen megtörténnie, akár bírósághoz is fordulnának.

A szülők és a polgármester váltófutásban vitték el petíciójukat a településtől 200 km-re található Emmibe, ahol Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár ugyan leszögezte, hogy a döntés már megszületett, de nem zárkózott el például attól, hogy az iskolát átvegye egy másik fenntartó.

Noha a polgármester szerint már a pénzügyekről tárgyaltak, és az önkormányzat átvállalta volna az egyháznál felmerülő működtetési veszteség költségét, közben a református egyház közölte, mégsem tudja megoldani az iskola működtetését, így a szülők most az ombudsmanban bíznak.

Dr. Putz Anita, a település polgármestere az Indexnek elmondta, hogy a korábbi hírekkel ellentétben mindössze tíz gyerek kezdené a tanévet az intézményben (közülük öt első osztályos), annak hiányában pedig a szülőknek Hódmezővásárhelyre kell járatniuk gyerekeiket. Elmondta azt is, több száz olyan intézményt gyűjtöttek össze, ahol 20-30 fő alatti létszámmal üzemelnek az intézmények, sőt, több olyat is találtak, ahová mindössze 6-7 gyerek jár. Pedig, ahogy az Emminek küldött levelükben korábban idézték a köznevelési törvény egyik vonatkozó pontját, 8 fő alatt nem kellene feltétlenül gondoskodni a gyerekek helyben történő ellátásáról. 

Ugyanakkor:

Ha a településen, ahol legalább 8 óvodáskorú vagy 8 alsó tagozatos korú gyermek rendelkezik lakóhellyel és a demográfiai adatok alapján feltételezhető, hogy ez a létszám legalább 3 évig fennmarad, továbbá a szülők ezt igénylik, alsó tagozat esetében a települési önkormányzat kezdeményezésére az illetékes tankerületi központ a hivatal tájékoztatása mellett gondoskodik a feladat helyben történő ellátásáról.

Mivel úgy vélik, a döntés egyértelműen jogsértő, a szülőkkel pertársaságot alakítanak, és a Szegedi Törvényszéken perre viszik az ügyet. Az ombudsmani döntést pedig várják.