Két ország besorolásán módosított az országos tisztifőorvos

2020.07.18. 16:26

Két ország besorolásán is módosított az országos tisztifőorvos szombaton, tájékoztatott a a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton a koronavirus.gov.hu honlapon:

  • Kanada a piros besorolásból átkerült a sárga kategóriába,
  • Portugália pedig a sárga besorolásból zöldbe került.

A beutazási korlátozások a sárga és a piros besorolású országokból hazaérkezőket érintik: a határon belépőket szúrópróbaszerűen (közúton és repülőtéren is) egészségügyileg szűrik, testhőmérséklet-mérést végeznek náluk és kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karanténra kötelesek.

A hatósági házi karanténra kijelölt személy köteles otthonában maradni 14 napig, és tünetek esetén háziorvosát értesíteni. Ha valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet el, és negatív teszt esetén feloldható a karantén.

Más szabályok a magyarokra és a külföldiekre 

A múlt vasárnap megjelent kormányrendelet a beutazási korlátozásokról részben eltérő szabályokat állapít meg a magyar és a nem magyar állampolgároknak. Ezeket táblázatban foglaltuk össze. 

   Magyar állampolgár Külföldi állampolgár Külföldi állampolgár tranzitúton
Zöld jelzésű országból érkezik Korlátozás nélkül beléphet Korlátozás nélkül beléphet Egészségügyi vizsgálat. Amennyiben ez nem igazolja fertőzés gyanúját, kijelölt útvonalon haladhat át az országon, és csak meghatározott pihenőhelyeken állhat meg. 24 órán belül el kell hagynia az országot.
Sárga jelzésű országból érkezik Egészségügyi vizsgálat. Függetlenül attól, hogy ez fertőzés gyanúját igazolja vagy sem, 14 nap karantén otthon vagy más kijelölt helyen - VAGY 5 napon belül, 48 óra különbséggel elvégzett, két negatív PCR-teszt felmutatása, ami igazolja, hogy nem fertőzött az illető. Ebben az esetben nem kell karanténba vonulni. Ha az érkezőnek nincs PCR-tesztje, kérheti ennek elvégzését. Az első negatív eredmény után elhagyhatja a karantént, de el kell végezni a második tesztet is. A teszt költségét augusztus 1-ig az állam állja. Egészségügyi vizsgálat. Ha ez fertőzés gyanúját állapítja meg, az illető nem léphet be Magyarországra. Ha az egészségügyi vizsgálat nem igazolja a fertőzés gyanúját, 14 nap karantén kijelölt intézményben vagy ismerős, rokon lakásában. VAGY 5 napon belül 48 óra különbséggel elvégzett,  két angol vagy magyar nyelvű negatív PCR-teszt felmutatása, ami igazolja, hogy nem fertőzött az illető. Ebben az esetben nem kell karanténba vonulni. Ha az érkezőnek nincs PCR-tesztje, kérheti ennek elvégzését. Az első negatív eredmény után elhagyhatja a karantént, de el kell végezni a második tesztet is. A teszt költségét augusztus 1-ig az állam állja. Egészségügyi vizsgálat. Amennyiben ez nem igazolja fertőzés gyanúját, kijelölt útvonalon haladhat át az országon, és csak meghatározott pihenőhelyeken állhat meg. 24 órán belül el kell hagynia az országot.
Piros jelzésű országból érkezik Egészségügyi vizsgálat. Függetlenül attól, hogy ez fertőzés gyanúját igazolja vagy sem, 14 nap karantén otthon vagy más kijelölt helyen - VAGY 5 napon belül, 48 óra különbséggel elvégzett két negatív PCR-teszt felmutatása, ami igazolja, hogy nem fertőzött az illető. Ebben az esetben nem kell karanténba vonulni. Ha az érkezőnek nincs PCR-tesztje, a karanténban kérheti ennek elvégzését. Ha mindkettő, 48 óra időkülönbséggel elvégzett teszt negatív eredményt mutat, a magyar állampolgárt felmentik a karantén alól. A teszt költségét augusztus 1-ig az állam állja. Nem léphet be Egészségügyi vizsgálat. Amennyiben ez nem igazolja fertőzés gyanúját, kijelölt útvonalon haladhat át az országon, és csak meghatározott pihenőhelyeken állhat meg, majd 24 órán belül el kell hagynia az országot.

A beutazási szabályok nem érintik az áruszállítással foglalkozó fuvarozókat. Az indoklás szerint az áruellátás a magyar gazdaság érdeke. A kormányrendelet emellett számos kivételt sorol fel a sárga és piros jelzésű országokból érkező magánszemélyeket illetően.

Az előírások alól felmentést a belépés helye szerint illetékes rendőrség adhat, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér esetében például a XVIII. kerületi rendőrkapitányság. Felmentés adható annak, aki bírósági vagy hatósági eljárás miatt jön Magyarországra, üzleti útra, munkavégzés miatt jön, orvoshoz jön (beutalóval, igazolással), nálunk tanul, házasságkötésre, keresztelőre, temetésre, családi eseményre érkezik, hozzátartozóját ápolja, kiemelt jelentőségű, nemzetközi sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényre jön résztvevőként (nem nézőként). Emellett egy napra átjöhetnek a határon a szomszédos országok 30 kilométeres sávjában élők és a mezőgazdasági idénymunkások is.  

(MTI)