Móric
9 °C
15 °C

Elfogták a rendőrök a városháza szivárványos zászlóját letépő és elégető férfiak egyikét

2020.08.15. 20:01

Máris elfogták a rendőrök annak a három maszkos fradistának az egyikét, akik éjszaka letépték és elégették a szivárványos zászlót, amit egy nappal korábban az elmaradt Budapest Pride-ra emlékezve a ferencvárosi önkormányzat épületére tűztek ki – írja a police.hu.

A ferencvárosi nyomozók az adatgyűjtések és kamerafelvételek alapján hamar megkezdték az elkövetők felkutatását, a három férfi közül pedig sikerült is azonosítani az egyik feltételezett elkövetőt. A 30 éves K. Zsoltot a rendőrök 15 óra 55 perckor fogták el, a férfit a kerületi rendőrkapitányságon garázdaság bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatják ki. A rendőrök K. Zsolt ismeretlen társait jelenleg is keresik.

A zászlót az Aryan Greens nevű, a Fradihoz kapcsolódó egyik szurkolói csoport tagjai tépték le, és gyújtották meg, helyére pedig a saját zászlójukat rakták. Az elkövetők erről képeket is megosztottak egy Facebook-csoportban, ezt a posztot azonban azóta a jelek szerint már eltávolították. A Momentum Mozgalom erre válaszul még péntek éjszaka eltávolította a fradisták zászlóját a ferencvárosi városházáról, amit a szivárványos zászló helyett tűztek ki, az erről készült videót itt tudja megnézni. Mint írták,

Ferencvárosban ilyen gyalázatos, homofób tettnek nincs helye! A Fradi hármas jelszava: Erkölcs, Erő, Egyetértés. Egy zászlót maszk mögé rejtőzve, gyáván letépni minden, csak nem erkölcsös és ez a cselekedet méltatlan az FTC 121 éves történelméhez.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester később a közösségi oldalán bejelentette, hogy ismét kitűzték a szivárványos zászlót. Baranyi korábban az azóta eltűnt posztra reagálva, melyben az elkövetők azt írták, hogy ez nem az a váro és az az ország, úgy kommentálta az esetet, hogy ez bizony az a város és az az ország, itt a szerelem az szerelem, a család az család, kivételek nélkül.

Van más is 🏳️‍🌈

Közzétette: Baranyi Krisztina – 2020. augusztus 15., szombat

Háttér:

Ferencváros Önkormányzata pénteken tűzte ki a szivárványos zászlót, ahogy a Városházára is kikerült. A Városháza épületén a rendszerváltás óta most először lobog a szivárványos zászló, mivel az előző főpolgármesterek, Tarlós István és Demszky Gábor nem engedélyezték a kitűzését.

Az idei lett volna a huszonötödik Budapest Pride, de a szervezők június 21-énúgy döntöttek, hogy „nem csődítenek össze húszezer embert egy helyre”, és a koronavírus-járvány miatt kivételesen nem tartják meg idén a felvonulást, hanem alternatív eseményekkel helyettesítik. Az augusztus 14. és 23. között megrendezett fesztiválon így tematikus nap, filmmaraton, műhelybeszélgetések, színházi előadások, kiállítások, futóverseny, kirándulások, társasjáték és piknik lesz a  programok között .