Csúcsot döntött az új fertőzöttek száma Magyarországon

DBZOL20200604015
2020.08.30. 09:58

Újabb 292 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 5961 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon, olvasható a koronavirus.gov.hu-n. Az elhunytak száma változatlanul 614 fő, 3759-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1588 fő. Az aktív fertőzöttek 41, az elhunytak 60, a gyógyultak 42 százaléka budapesti.

Összesen 90 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen.

A koronavírussal kapcsolatos szemlélet változását jól mutatja, hogy március 11-én akkor hirdetett ki  veszélyhelyzetet a kormány, zárta le a határokat, tiltotta be a sporteseményeket és a nagyobb közösségi rendezvények és rendelte el az egyetemek bezárását, majd pedig március 13-án az iskolák bezárását, amikor a napi új esetszám még csak 3 volt.

Orbán Viktor szombaton reggel az operatív törzs ülése után azt mondta: a határok újbóli lezárásával sikerül megakadályozni a külföldről behurcolt fertőzések emelkedését. A kormányfő szerint most még időben vagyunk, hogy  az ajtónkon kopogtató második hullámot megfékezzük. 

Az aktív fertőzöttek 40 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása, olvasható a koronavirus.gov.hu-n.

Európában a járvány második hulláma elkezdődött, ezért szeptember 1-jétől ismét szigorodnak a külföldről való beutazás feltételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.

Arra nehéz magyarázatot találni, hogy ilyen körülmények között miért nem mond le a kormány a szeptember 24-re a Puskás Arénába meghirdetett a Sevilla–Bayern München Európai Szuperkupa-döntőről, amelyre több ezer külföldit várnak. Gulyás Gergely a pénteki Kormányinfón azt mondta: csak úgy jöhetnek a szurkolók és a játékosok Magyarországra, ha negatív koronavírusteszttel rendelkeznek, és a repülőtérről egyenesen a stadionba viszik őket. A 64 ezres stadionnak csupán a harmadát tölthetik meg az UEFA döntése alapján, így minden harmadik helyet adnak csak el. Szigorú szabályok lesznek, és még az sem biztos, hogy a szurkolók is ott lehetnek a stadionban, mondta Gulyás az ATV kérdésére. Szlávik János infektológus is azt mondta az ATV-nek, hogy kicsit meredek dolog ilyen tömegrendezvényt tartanide ha betartják az előírásokat, akkor szerinte sikerülni fog.

A koronavírusról szóló kormányzati oldal a következő tanácsokat adja:

  • A közelgő iskolakezdés kapcsán kiemelten fontos a szülők és a pedagógusok felelőssége: tünetes, beteg gyermeket most nem szabad iskolába, óvodába engedni.
  • Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot.
  • Gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.
  • Az együtt szórakozó fiatalok ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák az általános óvintézkedéseket.
  • Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be.
  • Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, baráti, családi és egyéb találkozókra, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.  

(Borítókép: Egy ápoló védőfelszerelésben a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. június 4-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)