Ferenc
10 °C
29 °C

Merkely: Ugyanabba a hibába estünk, mint az Egyesült Államok

2020.09.05. 15:42 Módosítva: 2020.09.05. 16:02

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora bizonyos fokig érthető emberi tulajdonsággal magyarázza a drámaian megnőtt esetszámokat a koronavírus-járvány második hulláma idején.

„Most van egy nagy járvány, és kicsit jellegzetes, hogy kialakult” – magyarázta az Indexnek Merkely, akit egyáltalán nem lepett meg az esetszám elmúlt napokban tapasztalt, durva megugrása. 

Mindez abból adódik, hogyha a nép nem hiszi el, hogy járvány van, akkor ennek ez lesz a következménye. Sajnos, fellazult a fegyelem.

– fogalmazott megkeresésünkre a SOTE rektora.

Míg ugyanis tavasszal nagyon fegyelmezetten viselkedtek a magyar emberek, és ennek köszönhetően kis veszteséggel megúsztuk az első hullámot, Merkely szerint most éppen az ellenkezőjét tapasztaljuk.

A szakember szerint

most ugyanaz történik nálunk, mint az Egyesült Államokban.

Azokban a tagállamokban, amelyekben fegyelmezetten, a rendszabályok betartásával vészelték át az első hullámot az amerikaiak, ott a második hullám hatalmas pusztítást végez. Miért? Mert az emberek a sikeres védekezés hatására nem hiszik el, hogy komoly a járvány, és elbízzák magukat, lazítanak – mondta a rektor. Hozzátette, ez érthető és megmagyarázható emberi tulajdonság, és mi, magyarok is ebbe a hibába estünk.

„Az a helyzet, hogy nem könnyű megkívánni néhány hónappal később ugyanazt a szigorú fegyelmet, amit áprilisban, májusban tanúsított a nép. Most nagyon össze kell szednünk magunkat, ami nem lesz könnyű, de idén immár másodszor nagyon-nagyon fegyelmezetteknek kell lennünk, és maradéktalanul betartani az egészségügyi szabályokat” – fogalmazott Merkely.