A Fenyő-ügyben megvádolt exfőügyész a DK új igazságügyi szakértője

2020-09-14 16 38 42-Az ATV-ben szólalt meg a volt főügyész a Gyá
2020.09.14. 17:23
Ihász Sándor a gyanú szerint a felbujtással gyanúsított Gyárfás Tamás által átadott bizonyítékot tartott vissza irodájában. Ihász szerint csak „baráti jogi tanácsért” fordult hozzá Gyárfás.

Ihász Sándor volt főügyész lett a Demokratikus Koalíció igazságügyi szakértője – derült ki az ellenzéki párt hétfői közleményéből. Az egykori fővárosi főügyész szeptember 1-jétől segíti a DK parlamenti frakcióját.

„Feladatai a kormányváltás utáni független igazságszolgáltatás helyreállításával, a Polt Péter által eltussolt bűncselekmények vizsgálatával, és kormányváltás utáni törvényes és jogszerű felelősségre vonással kapcsolatosak”

– írják a DK kommünikéjében.

Ihászról néhány hónappal ezelőtt írtunk, amikor a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali visszaélés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A volt főügyészt 2018 áprilisában vádolták meg bűnpártossal, a gyanú szerint ugyanis 2017 októberében hivatalában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát. 

Kapcsolódó

Vádat emeltek Ihász Sándor volt főügyész ellen a Fenyő-ügy miatt

Gyárfás Tamástól kapott anyagot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem eltette.

Az átadó a később az ügyben felbujtással meggyanúsított Gyárfás Tamás volt, aki akkor azért fordult a vele barátságban lévő Ihászhoz, hogy tanácsot kérjen tőle. A KNYF szerint Ihásznak fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta.

Baráti jogi tanács

Ihászt két éve ki is hallgatták gyanúsítottként. Tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, azóta szabadlábon védekezik. Akkoriban az azóta már megszűnt zoom.hu-nak adott interjújában azt mondta, hogy nem volt új bizonyíték abban a dossziéban, amelyet Gyárfás Tamástól kapott, mindössze egy pár oldalas írás, amit évekkel korábban folytatott beszélgetésekből versszerűen vágtak össze, és amely számos helyen kipontozott részeket tartalmazott. Ihász azt is tagadta, hogy Gyárfás főügyészként kért volna tőle tanácsot, csupán „baráti jogi tanácsért” fordult hozzá. 

Kapcsolódó

Ihász ezzel magyarázza, hogy nem küldte tovább a Gyárfás-dossziét

Semmi nem úgy, nem akkor és nem azért történt, ahogyan leírták a gyanúsításomban - állítja.

Elfogulatlanság

Az egykori fővárosi főügyész neve már korábbról is ismerős lehet, még 2011-ben írt a HVG arról, hogy egy, az élettársa fiával szemben folyó büntetőeljárás kapcsán nem jelentett elfogultságot. Bár a Legfőbb Ügyészség úgy találta, hogy nincs elfogultság az ügyben, mert a vádlott nem egyenes ágbeli rokona, nem nevelt gyermeke Ihásznak, hanem élettársa korábbi házasságából született gyermeke, végül Ihász kérte, hogy a pártatlanságba vetett bizalom érdekében jelöljenek ki más főügyészséget a vád képviseletére. 

Ihász és a vádlott közötti kapcsolatra egyébként úgy derült fény akkor, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróságon ügyet tárgyaló bírónő meglátta őket a bíróság folyosóján beszélgetni. A bírónő a lap szerint rákérdezett arra, hogy a főügyész milyen minőségben társalog a vádlottal, és „miután megtudta a viszonyt, jelentést írt és kérte, hogy másik bíróságra kerüljön az ügy, hogy másik megye ügyésze képviselje a vádat”.

A bejelentés kapcsán megkerestük az exfőügyészt is, hogy megtudjuk, hogy áll jelenleg az ellene indult eljárás, valamint hogy miért döntött úgy, hogy ilyen pozíciót vállal egy ellenzéki párt mellett, azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben. 

(Borítókép: Ihász Sándor. Fotó: képernyőkép / ATV Magyarország / YouTube)