Szeptember 24-ig kitolták a diákhitel igénylési időszakát

2020.09.16. 11:47

A nagy érdeklődésre és a beiratkozási időszak elhúzódására való tekintettel a Diákhitel Központ szeptember 24-ig meghosszabbította a szabad felhasználású diákhitel igénylési határidejét.

Közleményük szerint azok a hallgatók, akik eddig az időpontig akár elektronikusan, akár papíron eljuttatják igénylésüket, már a jövő hónap közepén hozzájuthatnak a rendkívül kedvező kamatozású Diákhitel 1-hez.

Az Orbán-kormány döntése alapján augusztus 15-től az eddigi 70 ezer forint helyett már havi maximum 150 ezer forint igényelhető szabad felhasználásra. A hallgatók a teljes szemeszterre egy összegben is kérhetik a megemelt összeget, így október 15-én akár 750 ezer forinthoz is hozzájuthatnak.

A központ az idén rekordszámú, mintegy 40 ezer új ügyfélnek folyósít diákhiteleket 30 milliárd forint értékben. A rendkívül alacsony, 1,99 százalékos kamattal elérhető, szabad felhasználású Diákhitel 1-et mintegy 30 százalékkal többen igénylik, mint tavaly az azonos időszakban. A kamatmentes Diákhitel 2-t már minden harmadik érintett hallgató igénybe veszi. A koronavírus-járvány hatásainak mérséklésére bevezetett, átmeneti segítséget nyújtó kamatmentes, szabadon felhasználható Diákhitel Pluszt pedig több mint 21 ezer hallgató kérte május 1. óta.

A diákhitelek igénylési folyamata egyszerű: lehetőség van elektronikus aláírással történő szerződéskötésre, ennek köszönhetően nincs szükség személyes jelenlétre és papíralapú dokumentumok benyújtására. Az elektronikus igénylés előfeltétele az ügyfélkapus azonosítás, illetve az igénylés NEPTUN rendszeren keresztüli indítása. Az e-szerződés mellett természetesen lehetőség van arra is, hogy a diákok a Diákhitel Központ ügyfélszolgálatán, a partnerbankok fiókhálózatában vagy postán adják le igénylésüket.