Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Nyugtatgat az oktatási tárca: állják a vírus támadását az iskolák

D KOS20200828003
2020.09.18. 09:30

Három héttel a tanévkezdés után még nem robbant be a koronavírus-járvány az oktatási intézményekben. A Magyar Nemzet kérdésére a szakminisztérium közölte: több mint 13 ezer telephely közül csak 14 helyen (13 óvodában és egy iskolában) van rendkívüli szünet, digitális munkarendre pedig mintegy 150 intézmény állt át, de zömében csak egy-egy osztály, nem az egész iskola. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott tájékoztatás szerint a rendelkezések ideiglenesek, mint kiderült, egyre több intézményben már vissza is térhetnek a tanulók a hagyományos munkarendre, kedden például több mint egy tucat ilyen döntés született.

A kormány az elmúlt napokban többször is egyértelművé tette:

a márciusihoz hasonló országos iskolabezárás, illetve digitális átállás az ősz folyamán biztosan nem lesz

, mivel az ország nem állhat le másodszor is. Azt tervezik, hogy ha fel is üti a fejét a koronavírus, csak az érintett osztályt, csoportot vagy intézményt izolálják, miközben máshol megmarad a tanítás. Ez a módszer, úgy tűnik, beválik, a fertőzés egyelőre nem terjed futótűzként az oktatási intézményekben. Rendkívüli szünetet az Oktatási Hivatal, digitális munkarendet pedig az operatív törzs rendelhet el.

Kapcsolódó

Orbán Viktor: Nem lesz jó hangulatú őszünk

Szükség esetén újabb szigorítások jöhetnek – mondta a kormányfő.

A diákok biztonságát számos óvintézkedés szavatolja, ezeket egy hetvenpontos járványügyi intézkedési terv foglalja össze. A központi ajánlás alapján minden iskola és óvoda saját helyi protokollt alakított ki, amelynek fontos része, hogy szülők és külsős személyek nem léphetnek az intézmények területére, csak külön engedéllyel, a takarítószemélyzet éjjel-nappal fertőtlenít, a közösségi terekben mindenki maszkot visel, figyelnek a távolságtartásra, és próbálják elkerülni az osztályok, tanulócsoportok egymással való keveredését. Jó idő esetén a tanórákat az udvaron is megtarthatják, viszont fel kell függeszteni az úszásoktatást, a délutáni sportköröket, az énekkari és egyéb szabadidős foglalkozásokat, illetve el kell halasztani az ünnepségeket, rendezvényeket, külföldi kirándulásokat. 

Kapcsolódó

Újabb fertőzöttségi rekord: csaknem ezer új beteg

Elhunyt hat idős, krónikus beteg.

A szakképzésben jól működik a tantermi és otthoni tanulást ötvöző hibrid oktatási módszer is. Ilyenkor a csoportokat megosztják, a diákok otthon végezhető projektfeladatot kapnak és heti váltásban járnak be, hogy minél kevesebben legyenek jelen egyszerre az iskolában. 

Október elsejétől minden oktatási intézményben kötelező lesz a lázmérés is a beérkező pedagógusoknak és a diákoknak, a járási és kerületi hivatalok pedig szúrópróba-szerűen ellenőrzik a takarítást, illetve a tisztító- és fertőtlenítőszerek meglétét.

(Borítókép: Egy diák átveszi tankönyveit a Gyáli Bartók Béla Általános Iskolában 2020. augusztus 28-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)  • Eladnék
  • Hírek