2024. június 16. 15:00
Lengyelország 1
Hollandia 2
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia 1
Dánia 1
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia 0
Anglia 1

Az LMP le akarta váltani a delegáltját, Bodolai Lászlót az NVB-ben, de nincs jogosultsága hozzá

2020.10.02. 15:45 Módosítva: 2020.10.02. 16:15

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén elutasította a testület LMP-s delegáltja, Bodolai László visszahívásáról szóló indítványt. Az NVB elnökét Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke levélben tájékoztatta arról, hogy a párt nevében eljárva visszavonná a testületbe delegált tag, Bodolai László megbízatását. Schmuck Erzsébet egyúttal azt is tudatta a testület elnökével, hogy a bizottságba a párt új személyt delegál. 

Bodolai László az Index.hu Zrt. igazgatósági elnöke, a tulajdonos Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az NVB azonban egyhangúlag elutasította a Bodolai László megbízatásának visszavonására vonatkozó előterjesztést. Egyrészt arra hivatkozva, hogy Schmuck Erzsébet képviseleti jogosultsága 2020. július 6-án megszűnt, így szeptember 24-én, amikor kezdeményezte Bodolai László visszahívását, nem indítványozhatott volna azt. Másrészt az LMP nem nyújtott be olyan dokumentumot, amely bizonyítaná, hogy Schmuck Erzsébet képviseleti joga fennállt a levél megírásakor.

Mindezek alapján az NVB megállapította: Schmuck Erzsébetnek az LMP nevében tett nyilatkozata „nem alkalmas joghatás kiváltására”, Bodolai László megbízatása nem szűnhet meg.

Választási bizottság

A választási eljárásról szóló törvény alapján az NVB hét tagját és három póttagját a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választotta meg 2013 szeptemberében. Az Országgyűlés alakuló ülésétől a következő országgyűlési választás időpontjának kitűzéséig a parlamentben frakcióval rendelkező pártok is delegálhatnak egy-egy tagot a testületbe. Bodolai László 2015 novembere óta az ellenzéki párt delegáltja a testületben, legutóbb a 2018-as országgyűlési választás után bízta meg az LMP.