Szijjártó Péter: Magyarország élen jár a klímaváltozás elleni harcban

2020.10.07. 14:35

A külgazdasági és külügyminiszter ezt szerdán, október 7-én jelentette ki Győrben, az Audi Hungaria Zrt. logisztikai központjában, ahol átadták Európa legnagyobb, tetőn kialakított napelemparkját – tanúsítja egy, a miniszter által Facebookon közzétett videó. 

Szijjártó Péter szerint  Magyarország vállalta, hogy a 2030-as évekre a magyar villamosenergia-termelés kilencven százaléka karbonsemleges lesz, ennek érdekében pedig folyamatosan növeli a napenergia és nukleáris energia kapacitásait. Hozzátette ugyanakkor, hogy „reális, ésszerű” megközelítésekben hisz, amelyben a gazdaság, a versenyképesség és a környezetvédelem szempontjai egyszerre érvényesülnek. Szerinte mindenki zöld jövőt, tisztább vizet és tisztább levegőt szeretne, de ezzel párhuzamosan meg kell őrizni a magyar munkahelyeket és az ország gazdaságának versenyképességét.

A miniszter azt mondta, Magyarország a világ azon 21 országa közé tartozik, amely tavaly úgy tudta növelni gazdasági teljesítményét, hogy közben folyamatosan csökkentette károsanyag-kibocsátását. Ráadásul idén április első hétvégéjén a teljes magyar áramtermelés 27,3 százalékát adta a napenergia, ez tehát Szijjártó Péter szerint azt jelzi, hogy „jó úton járunk”. 

Ezen út egyik következő lépése az Audi Hungaria Zrt. logisztikai központjának tetején az Audi és az E.On együttműködéseként több mint 4 milliárd forintból megépült, 160 ezer négyzetméter területű napelempark, amely 36 ezer elemből áll. Ez közel ötezer háztartás éves energiaszükségletét termeli meg és több mint ötezer tonnával kevesebb káros anyag kerül a levegőbe – jelentette ki. 

Kapcsolódó

Szijjártó Péter telefonon beszélt a belorusz külügyminiszterrel

A magyar miniszter azt mondta: nem tehetünk úgy, mintha nem lenne geopolitikai aspektusa az ott zajló eseményeknek.