Veszélyeztetettek a tanárok is, távoktatást és ingyenes tesztelést sürget a a PSZ

2020.10.08. 14:29

A veszélyeztetett helyzetben lévő pedagógusoknak távoktatást, a járványügyi szakemberek által meghatározott időközönként ingyenes tesztelést, a fertőzötteknek pedig 100 százalékos táppénzt szeretne a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). 

Csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében az érdekvédő szervezet azt közölte, hogy az őszi szünet után az általános iskolák felső tagozatán és a középiskolákban hibrid oktatás bevezetésére lesz szükség. Ennek értelmében az osztályokat két csoportra bontanák, a héten az egyik összesen három napot járna iskolába, kettőt otthon tanulna, a következő héten pedig cserélnének, így csökkenthető lenne a találkozások száma és ezáltal a fertőzés veszélye.

A szakszervezet a követeléseit egy koronavírussal fertőzött tanár halála miatt foglalta össze, aki eredetileg nem is szerepelt a statisztikákban. Szükségesnek tartják, hogy azokban a közoktatási intézményekben, amelyekben megjelenik a vírus, azonnal rendeljenek el tanítás nélküli munkanapokat, és ha a megbetegedések száma nő, rendeljenek el tantermen kívüli oktatást.

Fontosnak tartják emellett, hogy mindenki, aki oktatásban dolgozóként karanténba kerül, kapja meg a teljes fizetését – ahogyan azt Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter bejelentette.  Felvetették továbbá azt is, hogy vezessenek nyilvános adatbázist arról, pontosan hány tanuló és hány oktatásban dolgozó került karanténba, illetve hányan fertőződtek meg, kerültek kórházba vagy haltak meg a Covid–19-fertőzés következtében.

Mindezek mellett pedig szükségesnek látják, hogy október 12-ig közölje a kormány, a közelgő őszi érettségi időszakában pontosan milyen biztonsági intézkedéseket tervez. A PSZ szorgalmazta, hogy ezek a biztonsági intézkedések legalább olyan szigorúak legyenek, mint a tavaszi érettségi időszakában voltak.

A szakszervezet várja a kormány mielőbbi intézkedéseit és azok bejelentését a további tragédiák elkerülésének érdekében.