Népszavazást kezdeményeznek a Velencei-tó beépítése ellen

20200904 TRAL0989
2020.10.14. 16:00 Módosítva: 2020.10.14. 20:58
Három gárdonyi ellenzéki önkormányzati képviselő népszavazási kezdeményezést indított a Velencei-tó partjának beépítése ellen. A Velencei-tó partján hónapok óta zajlik a küzdelem, hogy a helyi fideszes többségű önkormányzat ne vegyen el a népszerű szabadstrandok területéből.

Hamarosan elindul a gárdonyi ellenzéki önkormányzati képviselők által kezdeményezett helyi népszavazás aláírásgyűjtése. A helyi választási bizottság elfogadta a kérdéseket és záradékkal látja el a kérdőíveket. Ezután a helyi aktivisták gyűjtik az aláírásokat – mondta el az Indexnek a Civilek a Velencei-tóért Facebook csoport aktivistája, Vas Péter.

A helyi lakosság 25 százalékának, megközelítőleg 2500 gárdonyi választópolgár aláírása kell a helyi népszavazás kiírásához.

A népszavazási kérdések:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Gárdony város közigazgatási területén a Velencei-tó partfal melletti 100 méteres szélességű parti sávra vonatkozó 2020. 09. 10-én hatályos (3/2009. (I.28.) sz. Rendelete) helyi építési szabályok (HÉSZ) változatlanok maradjanak?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a Velencei-tó partján Gárdony város közigazgatási területén található strandokon a parttól számított 30 méteres védelmi sáv változatlan maradjon?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a Velencei-tó partján Gárdony város közigazgatási területén található strandokon a beépíthetőség a 2020. szeptember 10. napján hatályos Helyi Építési Szabályzat változatlan maradjon?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a Velencei-tó partján Gárdony város közigazgatási területén található strandokon az építési magasság a 2020. szeptember 10. napján hatályos Helyi Építési Szabályzat szerint változatlan maradjon?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy 2021. január 1-jét követően Gárdony város közigazgatási területén 2000 négyzetméternél nagyobb területű ingatlanra lehessen társasházat építeni?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a Velencei-tó partján Gárdony város közigazgatási területén a 2020. szeptember 10. napján hatályos Helyi Építési Szabályzat által beépítésre szánt területek közül a „Zöldterület” megnevezésű földrészek besorolása változatlan maradjon?

Szeptember elején részletesen bemutattuk az ügyet, hogy Gárdonyban összetűzésbe kerültek a fideszes polgármesterrel egy helyi civil szerveződés tagjai, mert a helyi építési szabályzat (HÉSZ) módosításával adott a lehetőség, hogy a Velencei-tó körüli, közvetlenül part menti zöld felületek 30 százalékát beépíthessék. Akár 10 és fél méter magas épületekkel.

Ezzel pedig a zöldfelületek, egyben a népszerű helyi szabad strandok területeinek csökkenését jelentené. Az önkormányzat eladná, a civilek pedig védik a környezetet, és mindazt, ami egyelőre a közösségé. A történet folytatásaként korábban azt is megírtuk, hogy az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet, és az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes is feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen természetkárosítás kísérletének bűntette miatt.

Kapcsolódó

Feljelentést tesz a Velencei-tó beépítése miatt az LMP

A zöld párt szeretné megakadályozni, hogy a Velencei-tó is a Balaton sorsára jusson

A gárdonyi önkormányzat hivatalos indoklása szerint azért volt szükség az építési szabályzat módosítására, mert vécéket, zuhanyozókat szeretnénk építeni a kérdéses területeken.

A Civilek a Velencei-tóért szerint is szükség van vizesblokkokra egy strandon, de aggódnak amiatt, hogy az átminősítéssel megnő a telkek beépíthetőségének aránya.

A Velencei-tó teljes területe a törvény erejénél fogva országos védelem alatt áll, míg a Velencei-tó fürdésre nem használt része Natura 2000 terület, egyedülálló természeti értékekkel.

A tóparti beruházások, fejlesztések, építkezések alkalmasak az ökoszisztéma megbontására. A helyi építési szabályzat módosításával a vízparti telkek magántulajdonba juttatása veszélyezteti a Velencei-tó megfelelő ökológiai állapotában való megőrzését és fenntartását – érvel az LMP és a Civilek a Velencei-tóért Facebook csoport a tóparti beépítések ellen.

Kapcsolódó

Küzdenek a Velencei-tóért, bár a polgármester szerint nem is léteznek

A Velencei-tónál jártunk, ahol tart az utószezon és a küzdelem a tó körüli zöldterületek megóvásáért. A beépítéspárti fideszes polgármester szerint nincs itt semmi látnivaló.

(Borítókép: Trenka Attila / Index)