Erősen indította első napját a kormányközeli kézbe került Médiapiac

2020.10.16. 16:19

A napokban mi is beszámoltunk róla, hogy Boros Bánk Levente kormányközeli politológus, a Médianéző Központ igazgatója felvásárolta a Médiapiac című szakújságot és a hozzá tartozó mediapiac.com portált. 

Kapcsolódó

Boros Bánk Levente megvette a Médiapiacot

Az új tulajdonos szerint eddig inkább balos volt, de a jövőben sem lesz kimondottan jobbos.

Az új tulajdonos egyből menesztette is a hat fős stábot, az impresszumban jelenleg egyedül Boros Bánk szerepel kiadóvezetőként. 

Az új irány már érezhető is az online újság „első munkanapján”. A címlapon megjelent cikkekből szemlézünk:

Hibázott a 444 

A cikk arról szól, hogy Szily László, a 444 újságírója a hét elején egy hosszú írást közölt a hétvégi borsodi időközi választáson vereséget szenvedett jobbikos Bíró László gyanús gazdasági ügyéről. Szily a cikkben azt állította, hogy a kormánypárti média nem számolt be az ügy legtámadhatóbb pontjáról, az ingyen kapott 50 millió forint elköltéséről. 

Ezzel szemben a Magyar Nemzet beszámolt erről még szeptember közepén, ezért Szily bocsánatot kért a kormánypárti újságtól, valamint a cikk szerzőjétől, Bácskai Balázstól. 

Hazudott az Alfahír 

A Médiapiac szemlézte a jobbikos kötődésű Alfahír egy több pontos helyreigazítását is. A portál szerző nélküli cikkében a helyreigazítást úgy kommentálta, hogy

Bíró László tisztára mosása rosszul sült el.

Karácsonyék a sajtószabadság ellen

Egy másik cikkben megszólaltatják Lovas Dánielt, a Magyar Újságírók Közösségének elnökét, aki szerint „ezer sebből vérzik” a Fővárosi Közgyűlés október elején elfogadott javaslata, amely „szakmai szempontból átgondolatlan, a gyakorlatban szinte kivitelezhetetlen”. 

Az előterjesztés arról szólt, hogy  ingyenes sajtótermék közterületen való osztásához, illetve kihelyezéséhez csak akkor adható közterület-használati engedély, ha az érintett sajtótermék kiadója vállalja, hogy ingyenesen négy oldalt biztosít a Fővárosi Önkormányzat számára.

Ha kötelezővé szeretné tenni a Fővárosi Önkormányzat a külső tartalmakat, akkor akkor az mindenképpen beavatkozási kísérlet a nyomtatott sajtó szabadságába. 

— véli a MÚK megszólaltatott elnöke. 

Boros Bánk Levente egyébként független, szakmai lapot ígért a Magyar Nemzetnek adott interjújában