Indul a középiskolai felvételi szezon: minden dátum és infó egy helyen

DSZZS20130118007
2020.10.20. 02:22 Módosítva: 2020.10.20. 08:40
Kedden kerül fel a hazai középiskolák honlapjaira a hivatalos felvételi tájékoztató, ezen belül is a tudnivalók, hogy a következő tanévtől milyen osztályokat, illetve tagozatokat indítanak a most nyolcadik évfolyamra járó jelentkezők számára. Összeszedtük az összes információt, amely a sikeres 20/21-es felvételihez kell.

A középfokú iskoláknak 2020. október 20-ig nyilvánosságra kell hozniuk a felvételi tájékoztatókat az információkkal, hogy az általános iskolák mostani végzőseit milyen képzési kínálattal várják a következő tanév szeptemberétől.

Vagyis közelebbről tájékozódni keddtől lehet és érdemes, hogy pontosan melyik iskola és azon belül is mely tagozat, szakirány vagy épp szakma lenne a legalkalmasabb a gyereknek.

A hagyományosan jó sok fejtörést okozó képlet megoldása azért sem egyszerű, mert az utóbbi években többször is változott a középfokú oktatás, elsősorban a szakképzés rendszere.

Azt maguk az iskolák határozhatják meg, hogy melyik évben pontosan milyen feltételeket támasztanak a felvételizőkkel szemben – mondta el az Indexnek Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke.

A szakember hozzáteszi, továbbra is az írásbeli rész a központi, amely minden iskolatípusban egységes, és ugyanúgy magyar nyelv és irodalom-, illetve matematikavizsgából áll.

Azonban a szóbeli műfajában az szintén az iskolákra van bízva, hogy élnek-e a lehetőséggel, és tartanak-e egyszerű elbeszélgetést, akár bevonva a szülőket. Vagy már felvételi vizsgának nevezhető második körös megmérettetést is szerveznek, hogy kiválogassák a megfelelő jelölteket.

Konkrét szóbeli felvételire a legtöbbször a valamilyen szempontból nyelvspecifikus képzéseknél kerül sor, hogy felmérjék a gyerekek nyelvtudását. Vagy a különlegesebb szakmáknál is jellemzően felmerül a szóbeli felvételi lehetősége, az elit gimnáziumoknál pedig többnyire akkor van rá szükség, ha az írásbeli nem hoz elég nagy szórást: viszonylag sok jelentkező ír hasonlóan jól sikerült írásbeli felvételit

– magyarázza Gosztonyi Gábor, aki arra a tendenciára is felhívja a figyelmet, hogy évről évre nő az intézmények száma, jellemzően a szakképzésben, ahol a felvételin nincs se szóbeli, se írásbeli megmérettetés, egyedül a gyerekek általános iskolai eredményeit, érdemjegyeit veszik figyelembe.

A PSZ alelnöke szerint az biztos, hogy bármi is legyen a követelmény, a felvételire lesz idő felkészülni, mert az iskolák legtöbbször már jó előre feltüntetik a honlapjukon, hogy a szóbeli során milyen pluszfeladatokra számíthatnak a diákok, illetve mikor kell szóbelizniük.

Átalakítás 2020: az aktuális intézménytípusok, ahova jelentkezni lehet

 • egyházi iskolák,
 • magán- és alapítványi középiskolák,
 • négy, öt, hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok,
 • két tanítási nyelvű középiskolák,
 • technikumok: 2016-tól a szakközépiskolákat átalakították szakgimnáziumokká, majd idén szeptember 1-jétől ezekből lettek a technikumok. Jelenleg érettségit és szakmai képzést adó ötéves iskolatípusról van szó,
 • szakképző iskolák: ezek a volt hároméves szakmunkásképzők, aki ma ide jelentkezik, a hároméves képzés végén érettségi bizonyítványt ugyan nem kap, szakmát viszont tanul, és erről kap bizonyítványt. Ezek az intézmények az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fennhatósága alá tartoznak,
 • szakgimnáziumok: jellemzően valamilyen művészeti, illetve sporttevékenységhez kötődő oktatási intézmények a tankerületek fenntartása alatt,
 • Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények (EGYMI): az összefoglaló intézményháló alá kevesebb szakgimnázium, de annál több szakközépiskola tartozik, amelyekben meghatározott tanulási nehézséggel küzdő, továbbá fogyatékossággal élő gyerekek szerezhetnek szakmai képzettséget.

Középiskolai felvételi 2020 – lépésről lépésre

2020. október 20-ig kell a középfokú intézményeknek nyilvánosságra hozniuk a felvételi tájékoztatójukat, amely jellemzően az iskolák honlapján történik.

2020. november 16-ig teszi közzé az Oktatási Hivatal a honlapján a központi írásbeli vizsgát szervező középiskolák jegyzékét.

2020. december 4-ig lehet a központi írásbelikre jelentkezni.

2021. február 19. maga a középfokú iskolákba való jelentkezés határideje, amely nem azonos az írásbeli vizsgára jelentkezéssel!

2021. január 23. a központi írásbeli vizsgák időpontja.

2021. február 8-ig a központi írásbeli vizsga eredményéről a vizsgát szervező iskola közvetlenül tájékoztatja a vizsgázókat.

2021. február 23. és március 12. között kerül sor a szóbeli vizsgákra.

2021. március 22–23-án a diákok még módosíthatják a tanulói adatlapon szereplő jelentkezési sorrendet. 

2021. április 23-ig az Oktatási Hivatal elkészíti és elküldi a középiskoláknak a hivatalos végeredményt.

2021. április 30-ig a felvételt hirdető középfokú iskola elküldi a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőnek, továbbá az általános iskolának is.

2021. május 10-től augusztus 31-ig, ha a tanuló nem nyer felvételt, vagy igen, de mégsem szeretne beiratkozni az iskolába, ahova felvették, rendkívüli felvételi eljárás során egyénileg, közvetlenül kérheti felvételét annál a középiskolánál, amelynek a felvételi eljárás után még maradtak üres helyei.

Amire már most érdemes lélekben felkészülni az eddigi felvételik alapján

(Az itt szereplő információkat az elmúlt évek során szerzett tapasztalatoknak megfelelően gyűjtöttük össze, vagyis az idén még változhatnak. Amint az Oktatási Hivatal újabb hivatalos tájékoztatást ad a 20/21-es központi felvételi menetéről, megírjuk.)

 • A felvételi eljárás során tetszőleges számú iskola és tanulmányi terület jelölhető meg. Minden középfokú iskolába külön jelentkezési lapot kell benyújtani.
 • A magyar nyelvből és matematikából készített központi írásbeli tesztek elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérnek, hanem olyan képességeket és készségeket, amelyek a középiskolai sikeres továbbtanuláshoz szükségesek.
 • Az írásbeli vizsga feladatlaponként 45 percet vesz igénybe, a kettő között 15 perc szünettel.
 • A központi magyar felvételi vizsga során semmiféle segédeszközt nem lehet használni.
 • A matematika-feladatlapok kitöltéséhez a vonalzó, a körző és a szögmérő is segítségül hívható, a zsebszámológép viszont nem engedélyezett.
 • Az előző évek feladatlapjait, illetve megoldókulcsait ezen a honlapon lehet megtekinteni.
 • A tanuló teljesítményének megítélését a központi írásbeli vizsga választott helyszíne nem befolyásolhatja. Az egységes értékelhetőséget a feladatlapok összeállítóinak, az értékelés egységességét a középiskoláknak kell biztosítaniuk.
 • A központi írásbeli vizsga kiértékelt dolgozatait a vizsgázó és szülője az igazgató által meghatározott helyen és időben, az iskola képviselőjének jelenlétében megtekintheti, azokról kézzel vagy elektronikus úton, például digitális fényképezőgéppel másolatot készíthet, és – kizárólag a hivatalos javítási-értékelési útmutatótól eltérő értékelés esetén – az értékelésre észrevételt tehet, amit az iskolának érdemben el kell bírálnia.
 • Ha a külön élő szülők végképp nem tudnak megegyezni az iskolaválasztásban, a gyermek érdekében a gyámhatóság segít nekik a kérdésben dűlőre jutni.
 • Az iskola által meghozott döntés ellen jogorvoslattal lehet élni.
 • A felvételi tájékoztatók az iskolák honlapjai mellett elérhetők az Oktatási Hivatal honlapján, illetve a KIFIR nevű, kifejezetten erre a célra fejlesztett tanulmányi terület kereső linken is.

Forrás: Oktatási Hivatal.

Kapcsolódó

Tíz budapesti és egy veszprémi gimnázium került a HVG középiskolai toplistájára

A legjobb száz iskola kétötöde a fővárosban található.

(Borítókép: Egy tanár ír a táblára egy budapesti gimnáziumi felvételizőknek az írásbeli vizsga kezdete előtt 2013-ban. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)